Lengyel snowboardos halálos lavinabalesete a Lomnici-csúcs alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/02/22
Hirdetés
Február 21-én az esti órákban jelentették a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletének egy 30 éves lengyel snowboardos eltűnését. A fiatal krakkói férfi aznap reggel autóval indult Tátralomnicra, ahonnan a bejelentés időpontjáig nem tért haza, és annak ellenére, hogy telefonja kicsöngött, a hívásokra és a neki küldött SMS üzenetekre nem válaszolt. A hegyimentők kérték a rendőrségtől a mobiltelefon lokalizálását, ez azonban nem vezetett eredményre. Ugyancsak a rendőrök megállapították, hogy a sípálya parkolójában álló egyik jármű az eltűnt személy autója. Ezután a tátralomnici felvonók vezetőjének hozzájárulásával négy hegyimentő lavinakereső kutyákkal együtt lánctalpas járművel jutott fel a Kő-pataki-tóhoz, majd onnan az ülőszékes felvonóval a Lomnici-nyeregbe. A hegyimentők a keresést arra a területre összpontosították, ahol a tegnapi napon több lavina is lecsúszott.

Fotó: www.slphzs .iles.wordpress.com
Éjjel kettőkor az egyik keresőkutya jelezte, hogy valószínűleg megtalálta az eltűnt személyt. A hegyimentők a hó alól kiásott élettelen személyben az eltűnt 30 éves lengyel férfit azonosították. A snowboardost teljesen maga alá temette egy lavina, nem rendelkezett lavina jeladóval, és ráadásul olyan helyen tartózkodott, ahol aznap 3-as fokozatú lavinaveszély volt érvényben. Valószínűleg a Lomnici-nyeregből a Lomnici-csúcsra gyalog történő felmenet során ő maga indított el egy lavinát, amely a Kartárik-vályún keresztül a Kő-pataki-völgyben állt meg. A snowboardost magával ragadó nagyobb lavina mozgása közben több másodlagos, kisebb lavinát is elindított.
A szerencsétlenül járt sportoló holttestét a hegyimentők kanadai szánon szállították a Kő-pataki-tó állomáson keresztül Tátralomnicra, majd onnan terepjáróval Ótátrafüredre, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőinek. A mentőakció reggel 6 órakor fejeződött be.

Forrás és fotó: http://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés