Túrakalauz, mellyel bebarangolhatjuk Szlovákia rejtett kincseit Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/05/29
Hirdetés
A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal és a Szlovák Intézet Nagy Árpád: Igló és a Szlovák Paradicsom címmel megjelent könyvét 2015. május 21-én, csütörtökön a Szlovák Intézetben turisztikai tájékoztatóval egybekötve mutatták be. A megjelent túrakalauz jelentőségét bizonyítja, hogy az eseményen megjelent Rastislav Káčer, Szlovákia budapesti nagykövete és Ján Voľný, Igló polgármestere is. Az esemény moderátora Pusztay Sándor, a Kornétás Kiadó vezetője és tulajdonosa volt, aki egyben a könyv kiadója is. – Szlovákia rejtett kincsei közé kalauzol el ez a kötet, bemutatja a régió természeti, építészeti és művészeti szépségeit – mondta a nagykövet, aki szerint ha létezik az a paradicsom, amit a biblia ígér, akkor az nagyon hasonlít ehhez a helyhez. Úgy vélte, aki egy hátizsákkal és ezzel a túrakalauzzal látogat el a régióban, az alapvető tájékoztatást kap a környékről.
Igló polgármestere arról szólt, hogy nagy öröm neki, hogy ez a kötet a városáról is szól, reméli, hogy ez idecsalogatja majd a vendégeket. - Budapest kapu a világ felé, ez a könyv pedig kapu lesz ebbe a kedves szepességi városba – mondta. Iglót a csehek után a magyar turisták látogatják a legtöbben. Bemutatkozik Igló és a Szlovák Paradicsom címmel Jana Barbuščáková (Igló Tourinform iroda) mutatta be a régiót, majd Szlovákia tematikus útjairól és programjairól Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselet vezetője beszélt.

A könyv szerzője, Nagy Árpád a könyv születéséről szólva elmondta, hogy ez a kiadvány tulajdonképpen másodközlés lenne, de az eredeti kiadványban csak a Szlovák Paradicsom (Slovensky raj) szerepel, ezt egészítették ki a mostaniban Igló bemutatásával. A Szlovák Paradicsom idegenforgalmi és turisztikai szempontból a magyarok körében is igen kedvelt. A népszerűségében közrejátszik, hogy Magyarország területéről könnyen és rövid idő alatt elérhető, rendkívül szép és változatos természeti adottságokkal rendelkezik, valamint az utóbbi években jelentős turisztikai fejlesztések is történtek a környéken.
A Magyarországi Kárpát Egyesület tagjai a huszadik század első évtizedében tárták fel, majd tették a nagyközönség számára is járhatóvá a szurdokvölgyeket. A feltáró és építőmunka azonban nem ért véget, hiszen az itt élő „erdőjárók”, a nemzeti park munkatársai, a különböző turistaszervezetek tagjai, valamint a környező települések lakói jóvoltából a mai napig tart, nemcsak a felszínen, hanem a föld mélyén, a barlangokban is. Ennek a területnek a közigazgatási, gazdasági és turisztikai központja a címben szereplő Igló városa (Spišská Nová Ves), amelynek történelme, kulturális élete, idegenforgalma is figyelemreméltó, egyben a könyvben szereplő túrák ideális kiindulópontja.
A város műemlékei elsősorban a hosszan elnyúló orsószerű városháza téren láthatók. Ezek sorában kiemelkedik a kívánságok helye, a Városháza, a Tartományi ház, a Vigadó valamint a több évszázados múltra visszatekintő római katolikus, az evangélikus és a görög katolikus templomok. Pusztay Sándor a Kornétás Kiadó igazgatója szerint a kiadvány a túrák leírásaiban, adataiban, képanyagokban gazdag, az olvasók körében igen népszerű túrakalauz legújabb darabját elsősorban azoknak ajánlják, akik ezt az üdítő levegőjű, fenyvesekkel, hegyi patakokkal, izgalmas szurdokokkal, „falépcsős” túrahelyekkel tarkított vidéket akarják felkeresni.
A könyvben bemutatott túraútvonalak – városi barangolások –, remélhetőleg nem csupán szemet gyönyörködtetnek, hanem egyben hozzájárulnak az aktív kikapcsolódáshoz, az egészség megőrzéséhez, a természetjárás népszerűsítéséhez, a szívünkhöz közel álló tájak megismeréséhez. A túrakalauz, mely térképmellékletet is tartalmaz, a Kornétás Kiadó gondozásában jelent meg.

Forrás és fotó: http://www.turizmusonline.hu
Hirdetés
Hirdetés