Frölich Dávid – Medulla Geographie Practicae Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/01/30
Hirdetés
Frölich Davide (Dávid): Medulla Geographiae Practicae. Peregrinantium inprimis usui, deinde Historiarum & rerum hoc tempore bellicosissimo gestarum, gerendarumq(ue) pleniori cognitioni accomodata: In qua potissimum Europeae Regiones nobiliores, & aditu f. Bartphensibus (Bártfa), 1639. Bartholomaei Bertrami.
Frölich Dávid (1595-1648) geográfus, kalendáriumkészítő, csillagász és matematikus polihisztor, a XVII. század egyik legtermékenyebb kalendáriumszerzője nagy hírnévre tett szert azzal is, hogy 1615-ben elsőként mászta meg a Magas-Tátra általa legmagasabban nevezett csúcsát (későbbi kutatások alapján ez valószínűleg a Késmárki-csúcs lehetett). Erről földleírásában, a Medulla Geograraphiae Practicae című művében, valamint az 1644-ben kiadott Cynosura Viatorumban is beszámolt.

Leírt megfigyelései igazi természettudósra vallanak. Például a légnyomásnak a magasságtól függő változását előbb észlelte, mint azt Toricelliről, Pascalról és másokról a fizikatörténet lejegyezte. A Medulla olvasóhoz intézett előszavában Frölich megrója azokat az erénnyel kérkedő tudósokat (Buchgelehrten), akik – sánta vargaként – folyvást otthon húzódnak meg, becsmérlik a külföldi utazásokat, mégis a földrajz körül forgolódnak (Frölich maga Frankfurti tanulmányai után 12 évet utazásokkal töltött). Magyarországot és Erdélyt a 9-10. fejezetben (335-380. oldal) mutatja be. A Medulla Prolegomenája mintegy 85 latin földrajzi kifejezést értelmez, egy részükhöz német és magyar megfelelőt is csatol. A 46 latin szakszóhoz társuló mintegy 70 magyar terminus jó része hétköznapi. Korabeli, kézzel festett pergamen kódexlapba kötve, keretdíszes címlappal, beszedett könyvdíszekkel.

Forrás és illusztráció: http://axioart.com
Hirdetés
Hirdetés