Árnyékot és vizet keresnek az erdei állatok a hőségben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/30
Hirdetés
A hőmérséklet ezekben a forró júliusi napokban még a magasabb hegyekben is könnyen meghaladhatja a 30 °C-t. A szúkárokat szenvedett tátrai erdők már nem nyújtanak annyi árnyékot, mint a múltban. Nem csak a turistáknak, hanem az erdei állatok is szenvednek a hőségtől. „Az ezekben a napokban tapasztalható nagy melegben az állatok ösztönösen keresik az árnyékos területeket. Az erdőzónában a még élő fák biztosítanak árnyékot, a nagyobb magasságban élő zergék pedig a sziklapárkányok alatt keresnek menedéket, és tartózkodnak akár egész nap az árnyékban. Az állatok szívesen keresik fel azokat a helyeket, ahol lehűlhetnek és elegendő folyadékot találnak. Az ilyen helyeket hívjuk dagonyának.

Ezeken a helyeken az állatok természetes módon szabadulnak meg a testükön élősködő különböző parazitáktól, a tolakodó rovaroktól, melyek ezekben a napokban egész nap a testükön élősködnek. A dagonyázás után felfrissülve mennek tovább, mivel ebben a melegben gyorsan megszáradnak. Ez alól a medvék sem kivételek, akik szintén szeretik a vizet” – mondta Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (TANAP) zoológusa. A tátrai állatok ezekben a napokban nem csak azért keresik a vizet, hogy oltsák a szomjukat. „Ezekben a forró napokban gyakrabban fürdőznek és dagonyáznak az állatok” – tette hozzá a zoológus.
Az erdei állatok bioritmusuk megváltoztatásával reagálnak az extrém meleg napokra. A legelési időszak megkezdése eltolódik a későbbi órákra, hogy ne tegyék ki magukat a napon tapasztalható túlságosan magas hőmérsékletnek. Elegendő mennyiségű vízre van szükségük. Az állatok jól ismerik környezetüket, amelyben élnek, és még a legnagyobb szárazság idején is megtalálnak és kihasználnak minden apró tócsát. „Ezeket az értékes információkat az állatok továbbadják a felnövő fiataloknak. A közösségben élő állatok esetében, pl. a zerge- vagy a szarvascsordánál a csoport vezére választja ki azt a megfelelő itatóhelyet, amely korábban soha nem okozott számukra csalódást. Számunkra, emberek számára ez nem tűnhet lényegesnek, de az állatok számára ez sokszor élet és halál kérdése. A zergék és a szarvasok csak néhány napig képesek folyadék nélkül élni” – magyarázza a szakember.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés