Szúhelyzet a Csendes- és Kapor-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/25
Hirdetés

A Csendes- és Kapor-völgyben az utóbbi két évben valamelyest kevesebb fa száradt ki a szútámadások következtében, mint 2007 és 2009 között. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betűzőszú támadását spontán sikerült megállítani ezen a Nemzeti Természetvédelmi Területen (NPR). A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) erdészei szerint csak az év első hat hónapjában további közel 8500 száraz fa pusztulása tudható be ennek a károkozónak.

Legnagyobbak a károk a Nefcer-völgyben, a Hincó-völgy elején, a Garai-völgyben és a Fenyves-tavi-völgyben, valamint a Hátsó-Csendes-völgyben.
Az emlékezetes szélvihar után a kormány nem engedélyezte a Csendes- és Kapor-völgy torkolatában 50.890 köbméter, kb. 68.000 sérült fa kitermelését. 2004 és 2006 között az erdészek kb. 5.300 szú által megtámadott fenyőfát számoltak össze. 2007 után, amikor áprilisban a zöldek aktivistái a Csendes-völgy és a Kapor-völgy Nemzeti Természetvédelmi Területet a polgárok által védett területté nyilvánították, kb. 680 hektáron már több mint 200.000 elpusztult fát regisztráltak.
Még ha nem is sikerült spontán megállítani a betűzőszú támadását, a szakemberek szerint tényként kezelhető, hogy a szútevékenység a Tátrai Nemzeti Park területén radikálisan csökkent. Csökkent a tápanyagbázis, ezért a tátrai erdők pusztulásáért felelős kártevők fokozatosan háttérbe szorulnak, és a tátrai növényzet természetes formájában újulhat meg. A szútámadások folyamatosan terjednek tovább a maradék fenyőerdőkre, de tény, hogy a hegyvidéken a szúkárok csökkenésére lehet számítani abban az esetben, ha csökken a tápanyag utánpótlás, ami sajnos azzal jár együtt, hogy a betűzőszú elpusztít minden luc-, boróka és cirbolyafenyőt ezen az értékes területen.
Képgaléria a Csendes- és Kapor-völgyről a poprad.korzar.sme.sk oldalról
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés