A tavasz első virágai a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/05
Hirdetés

Farkasboroszlán (Daphne mezereum) virágai köszöntik a látogatókat a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (SL TANAPu) múzeumának bejárata előtt Tátralomnicon, de számos egyéb helyen is láthatjuk a legkorábban virágzó cserjét a Tátrában. Ez a boroszlánfélék családjába tartozó lombhullató cserje 30-150 cm magasságúra nő, a dombvidékek és az alhavasi övezet között találkozhatunk vele. Ellenáll a kedvezőtlen időjárási körülményeknek, így a közelmúltban lehullott hóesésnek is.

A növény alakja felálló, lombhullató levelei fordított lándzsa alakúak, erősen mérgező termése álbogyótermés. Röviden így jellemezhetjük a farkasboroszlánt, amely csak kevés turistának kelti fel az érdeklődését. Amennyiben azonban jobban szemügyre vesszük ezt az összetéveszthetetlen növényt, figyelmet érdemelnek átható illatú, világos rózsaszín, kárminpiros vagy bíbor színű virágai, melyek az előző évi lehullott lomblevelek hónaljában nyílnak február végétől egészen áprilisig. Ebben az időszakban még hiába is keresünk zöld leveleket az erdőben, a farkasboroszlán egyik fő jellemzője ugyanis, hogy virágai 3-5 héttel a tavaszi virágok feltűnése előtt nyílnak. A virágzást követő időszakban a növény belesimul az erdő aljnövényzetébe, és legközelebb csak akkor válik feltűnővé, amikor erősen mérgező borsó nagyságú, fénylő korallvörös színű termései megjelennek.
A farkasboroszlán a tavaszköszöntő növények egyike, de vajon mi rejtőzik e növény szépsége és csábító illata mögött? Mint sok más növény, amelyek valamilyen módon (pl. tüskékkel vagy szőrökkel) védekeznek a kártevőkkel szemben, a farkasboroszlán erősen mérgező kérgével és termésével védi magát. Amennyiben a bódító illatú rózsaszínű virágai bejutnak az emberi szervezetbe, kellemetlen reakciót, elsősorban fejfájást és szédülést okozhatnak. Sokkal súlyosabb következményei lehetnek azonban annak, ha elfogyasztjuk mérgező gyümölcsét vagy kérgét, melyek súlyosan károsíthatják az egészséget. Érdemes több figyelmet szentelnünk a tavaszi természet e védett gyöngyszemének, de ne csak bódító illatát és virágainak szépségét vegyük észre, hanem veszélyességével is legyünk tisztában.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés