2022. szeptember 19., hétfő

Kétféle módon juthatunk fel a Tátra második legmagasabb csúcsára

A Tátra második legmagasabb csúcsára kétféleképpen lehet feljutni. A Lomnici-csúcsra (Lomnický štít, 2634 m) 1940-től közlekedik egy felvonó, amely először csak a csillagvizsgáló személyzetét szállította, de egy évvel később a nagyközönség előtt is megnyitották. Azóta több százezer embert vitt fel a csúcsra, ahová jelentősen kevesebben jutottak fel saját lábukon. Ráadásul az elmúlt 20 évben csak hegyi vezetővel lehetett feljutni. Mennyibe kerül a kabinos felvonó, illetve mennyit kell fizetni egy hegyi vezető szolgáltatásaiért, és mennyi időbe telik az egyik vagy a másik lehetőség?

A felvonó kényelmet és megtakarítást jelent
Ha felvonóval utazunk, jegyet kell váltani, amelyet a jegypénztárban vagy e-shopban tehetünk meg. A Tátralomnicról (Tatranská Lomnica) a Lomnici-csúcsra és vissza szóló jegy ára a helyszínen 63 euró. Az utazás 3 szakaszra oszlik – kétszer kell átszállni. A felfelé vezető út összesen körülbelül 40 percet vesz igénybe, és több mint 1700 méter szintkülönbséget kell leküzdeni. A csúcson 50 percig maradhatunk, kb, ugyanannyi idő lemenni. Három felnőttnek ez 189 euroba kerül.
Az utazás paraméterei:
- Szintkülönbség: 1700 méter
- Fel- és lefelé vezető út, valamint a csúcson tartózkodás ideje összesen: 2 óra 30 perc
- Mennyibe kerül: 189 €.
 
Hegyi vezetővel drágább
Először is gondoskodnia kell egy hegyi vezetőről, aki egyszerre legfeljebb 3 ügyfelet vezethet a csúcsra. A túra Tátralomnicon kezdődik, onnan lehet feljutni a csúcsra. Az út 1800 méter szintkülönbséget tartogat, jó kondícióval 5-6 órát vesz igénybe, ugyanennyi idő a leereszkedés. Ülőszékes felvonóval feljuthatunk azonban a Lomnici-nyeregbe (Lomnické sedlo), így maga a túra 2000 méteres magasságból indul. Onnan 2 óra felfelé és két óra lefelé, plusz kétszer 40 perces felvonós utazás. Ha úgy döntünk, hogy a felvonót is használjuk, azért személyenként 28 eurót kell fizetni. Egy háromszemélyes parti vezetésért és a felvonóért 314 eurót kell fizetni. Ha valaki egyedül megy, csak a hegyivezetőért 180 eurót kell fizetni.
A túra paraméterei:
- Szintkülönbség: 1800 méter
- Fel- és lefelé vezeő út ideje: 10-11 óra
- Mennyibe kerül: 314 €.
Forrás és fotó: https://www.cas.sk

4 megjegyzés:

 1. Nem olcsó a tarifa, de érthető, a felelősség is nagy. Nem akarok kedvet csinálni hozzá, de nem túl nehéz helyenként láncos út visz föl, régebben a meteorólógiai állomás dolgozóinak a váltása is ott járt föl-le, ha a rossz időjárás vagy egyéb ok miatt nem járt a kabinos lanovka.

  VálaszTörlés
 2. Hegymászóként még számos úton és télen még izgalmasabb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most hirtelen két szép téli túra ugrik be, mindkettő a Zöld tavi házból. A nagy klasszikus Német létra, Rézpadok. Ezt jó régen valamikor a 80-as évek első felében csináltuk többen, de nem kellett kötél. A poprádi nyári bakancsban nagyon fázott a lábam ezért siettem, így jóval a többiek előtt értem fel. Lenn a Kőpataki tónál volt egy kis házuk a mentőknek, ott sütkéreztek. Egy idősebb ember, persze a jellegzetes piros pulóverben, magyarul megkérdezte, hogy merre jártam. Mikor válaszoltam, mondta, hogy ez egy igazán szép túra.
   A másik vagy 20 évvel később egyedül. A Rézpad katlanból fel a Chmielowski résbe (Posledna strbina), majd a Jordán út felső részén át a csúcsra. A lefele mindkétszer a Morgás hágón át volt vissza.

   Törlés
 3. hello. a kérdésem hogy ezekre a nagy csúcsokra csak vezetővel lehet felmenni?

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...