2012. december 29., szombat

Büszke Felvidék – 2013-as falinaptár


A nagy sikert aratott Felvidék visszatér című 2012-es falinaptár után idén „Büszke Felvidék” címmel adott ki új falinaptárat a „Magyar Megmaradásért” mozgalom.  „2012-ben fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy kellene készíteni egy történelmi naptárt, ami a felvidékiekről szól a felvidékieknek. Úgy gondoltam, hogy igény van egy olyan kalendárium kiadására, amely jóval több, mint naptár, egyben egy kis történelemkönyv is. Ezekkel a kiadványokkal hozzá szeretnék járulni ahhoz, hogy a felvidéki magyarokat megismertessem eltitkolt, vagy elhallgatott történelmünk egy-egy fejezetével, azokkal, amelyeket máig nem tanítanak az iskolákban.

Sajnos ezeket a tényeket csak azok ismerhetik meg, akikben meg van az igény és az érdeklődés, hogy szabadidejükben kutassák nemzetünk igaz történéseit. Bennünket, magyarokat, behálóznak a történelmi csúsztatások, melyekhez nagyban hozzájárul a nemzetellenes, fősodratú média és a globális pénzügyi érdekeket kiszolgáló liberális "történészek" hada. Ezekkel a kalendáriumokkal szeretnék a magam módján alternatívát kínálni." – mondta el Aranyossy Szabolcs, a mozgalom elnöke.
A 2013-as naptár a „Büszke Felvidék” nevet kapta, és a Felvidékhez köthető, meghatározó történelmi személyiségek, illetve sorsdöntő események kaptak benne helyet. Nem hiányozhat belőle a pozsonyi sortűz, a pozsonyi csata, a kuruc korszak, Komárom ostroma, Trianon, de legfőképpen a jogfosztottság korszaka, ami bővebben van tárgyalva. Nagyjaink közül helyet kapott a naptárban Apponyi Albert, Prohászka Ottokár, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Batthyány Lajos és Klapka György. A „Büszke Felvidék” című színes, A3-as méretű, 13 oldalas falinaptár megvásárlásával  a Magyar Megmaradásért Polgári Társulást is támogatják a vásárlók, ugyanis a Társulás legfőbb célkitűzése, hogy 2013 áprilisában, Dunaszerdahelyen, méltó emlékművet állíthasson a jogfosztottság éveiben meghurcolt, megalázott, kitelepített felvidékieknek.

9 megjegyzés:

 1. Csak érintőlegesen, ha már és Magas-Tátra a lap profilja: jogtalanság és jogfosztottság? Tessenek megnézni a korabeli KSH adatait Árva, Liptó, Turóc, Szepes vm.népességének nemzetiségi/foglalkozási összetételéről! 1865 és 1910 között a több mint 85%-os, sőt 90%-os szlovák népességű vm.-kben hány % volt az anyanyelvi pap, tanár stb. Minimális. Az egyszerű ember nem tudta képviselni ügyes-bajos dolgát a hivatalban, bíróságon, orvosnál, mert ott csak magyarok vagy németek voltak. Nem ismerős? Ez van ma pl. Erdélyben és Szlovákia D-i részén.

  VálaszTörlés
 2. Legyetek szívesek ezt töröljétek.Korabeli KSH.. Vicc.Amit kb:20-szor meghamisítottak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szemléleted szánalmas, s ez az, ami a magyar nemzetet sértheti. Mármint az, hogy a korabeli honi szakembereket hamísítással vádolod. Ami azért is furcsa, mert egyáltalán nem állt érdekükben pl. 98%-os szlovák népesség kimutatása Árva vm.-ben. Sőt, ennek épp az ellenkezője. Ld. Romániát, Csehszlovákiát!
   Menj be jan. 2-án az OSZK-ba(feltéve, hogy tudsz olvasni). A szabadpolcokon,a kézikönyvek között megtalálod sorban, évek szerint a Magyar Királyi Statisztikai Évkönyvek megfelelő köteteit. De ajánlhatom Haseknek a Monarchia idején egy felvidéki postán játszódó jelenetét. A postán aziránt érdeklődött volna, megérkezett-e az útját fedező pénze, de a hivatalnok nem tudott sem szlovákul, sem angolul, sem németül, "csak" magyarul.

   Törlés
 3. Kedves Névtelenek! Arra szeretnélek kérni Titeket, hogy mellőzzük a személyeskedő, egymást sértegető utalásokat, félmondatokat. Vitázzunk, hiszen ez az, ami előrevisz, de tiszteljük egymás véleményét. Köszönöm szépen!

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!Január utolsó hétvégéjén a Tátrában töltenénk pár napot egy barátommal!A vissza út egy kicsit problémás nekem!Mert egyedül mennék haza vonattal vagy busszal!Poprádból Miskolcra vagy Budapestre!Vajon a szlovákoknál a vonat állomáson tudnak magyarul vagy németül?Mire kell figyelni náluk?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerintem ez az adott helytől, valamint az ott dolgozó személyzettől függ, erre nem lehet általánosságban válaszolni. Nagyobb állomásokon valószínűleg lehet valaki, aki ért akár magyarul, akár valami más nyelven. Attól függ, melyik városra gondolsz. A menetrendet megtalálod a neten (http://www.zsr.sk/slovensky/cestovny-poriadok-2012-2013.html?page_id=2147), azt hiszem, érdemes előtte egy mail vagy még inkább egy telefon az adott állomásra. Én magam még nem utaztam Szlovákiában vonaton, így személyes élményeim nincsenek, de nem hiszem, hogy sokban különböznek a dolgok az itthoni viszonyoktól.

   Törlés
  2. A www.busy.sk honlap is jó, csak figyelni kell a jobb oldali piktogramra, mert a buszközlekedést is feltünteti.
   A nemzetközi járatok (így a Rákóczi intercity) indulását angolul is bemondják a vasútállomásokon, s az információs táblákon a szlovákon kívül van angol felirat is. Elég gyakran szolgálnak a Kassa--Poprád vonalon magyarul tudó kalauzok. Amire nagyon vigyázni kell: a szlovák vasút megkülönböztet felszállóhelyet (nastupiste)és vágányt (koľaj). A táblán az elsőt találod. A hangosbeszélő először a felszállóhely, majd a vágány számát mondja. Érdemes megtanulni a számokat szlovákul 1-től 10-ig.(Bocs, de pl. Németországban is magyarul kommunikálnál?)
   Elég gyakran foglaltatnak helyjegyet az utasok. A szabad ülésekről az ajtón lévő tábla tájékoztat. A gyorsvonatokon külön fenntartanak egy szerelvényt és/vagy egy fülkét kisgyermekes és fogyatékos emberek számára, amit piktogrammal jeleznek. De ez abból is észrevehető, hogy az általában zsúfolt vonaton itt alig lézengenek. Egyes vonalakon, kocsikon jegykezelő automata van. Itt kötelező kezelni a megváltott jegyet, mert ennek hiányában a kalauz megbüntet.
   Ha Tátralomnicba mész, külön kell jelezned, hogy ezt vonattal vagy az elektrickával (Ótátrafüred közbeiktatásával) teszed. Végül: a hazaúton nem árt belekalkulálni a vonatok késését sem. Annál is inkább, mivel az utolsó vonat aznap a Rákóczi. Egyébiránt a Rákóczi Bp.-re általában az I/a felszállóhelyről/vágányról indul. Ide az első lépcsőfeljárón kell felmenni, majd menni-menni egyenesen végig, a kerítés melletti első vágányig.

   Üdv: Kara Anna

   P.s.: Kassán, Strbán és más állomáson is található kis vasúttörténeti kiállítás, ill. megvásárolható ilyen relikvia (képeslap, egyéb emléktárgy) vagy modell.

   Törlés
 5. Kedves Anna! Az oldal olvasói nevében nagyon köszönöm ezt a vonatközlekedés tekintetében szinte mindenre kiterjedő tájékoztatást. Bár én nem járok vonattal, de aki ezt elolvassa, azt hiszem, nyugodtan elindulhat vasúton a Tátra irányába, és vissza, a legfontosabb tudnivalókat itt elolvashatja, már csak a menetrendet kell tanulmányoznia.

  VálaszTörlés
 6. Szia Anna!Én is nagyon köszönöm a tájékoztatást!Örök hála!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...