2022 szomorú baleseti statisztikája

2022 szomorú baleseti statisztikája

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/01/09
2022-ben különösen magas volt a halálos balesetek száma a szlovák hegyekben, ahol 56 személy vesztette életét.
Hirdetés

Az év vége mindig alkalmat ad a számvetésre. Az elmúlt évben, 2022-ben egy szám különösen megragadta a figyelmünket, amikor számba vettük a statisztikákat. Szlovákia hegyein rendkívül magas volt a halálos balesetek száma. Az elmúlt években a halálos áldozatok száma legfeljebb 40 volt, 2022-ben azonban 56 személy vesztette életét a szlovák hegyekben.
2022 szomorú baleseti statisztikája-1

A halálos áldozatok számának alakulása az utóbbi években
2022 szomorú baleseti statisztikája-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

Ha közelebbről megvizsgáljuk az egyes hegyvonulatokat, hagyományosan a Magas-Tátrában volt a legtöbb haláleset, csak ott 23 halálos baleset volt. Ez a szám a legmagasabb az elmúlt években, de a Kis-Fátrában (Malá Fatra) is átlagon felüli volt az elhunytak száma.

Ami a halálos balesetek mögött van

A halálos áldozatok számát azonban nem szabad csupán statisztikai adatnak tekinteni. Fontos, hogy mélyebbre tekintsünk, mert a balesetek egy része megelőzhető lett volna, azok bekövetkezte pedig tanulságul szolgálhat a jövőre nézve. 2022-ben több hasonló jellegű eset történt, ezek során a turisták nem megfelelő felszereléssel vagy tapasztalattal, a jelzett turistautakon kívül eső, veszélyes terepre merészkedtek.

Hiányos felszerelés, kevés tapasztalat, kicsúszás, zuhanás

Ilyen volt a tavalyi év legelső balesete is (2022. január 7.), amikor három lengyel magashegyi turista vesztette életét hegymászó terepen, téli körülmények között, a Kis-Gerlachfalvi-csúcs (Kotlový štít) alatt. Bár volt téli felszerelésük, de az nem volt megfelelő állapotban, és az is probléma volt, hogy nem klasszikus ereszkedési útvonalon haladtak, ezen kívül nem rendelkeztek megfelelő szakértelemmel ahhoz, hogy ilyen helyen mozogjanak. E tényezők kombinációja végzetes következményekkel járt.  A téli hegyekben elengedhetetlen a jó állapotban lévő téli felszerelés, de nagyon fontos, hogy a lehető legóvatosabbak legyünk, és tudjuk, hogyan kell mozogni és használni a felszerelést jeges terepen.
A havon és jégen való kicsúszás után bekövetkezett zuhanások a Magas-Tátrán kívül több esetben is halálos kimenetelűek voltak, például a Kis-Fátrában (Malá Fatra) a Kis-Rozsutec (Malý Rozsutec) alatt, vagy a Nyugati-Tátrában (Západné Tatry) a Jakubina alatt. Nyáron folytatódott a jelzett turistautakról történő tragikus zuhanások sorozata, ezek sziklás, néha hegymászó terepen történtek. Tragikusan végződtek a Nyugati-Tátrában a Bánya-hegyről (Baníkov), a Sátánról (Satan), a Közép-oromról (Prostredny hrôt), a Virágoskert-toronyról (Kvetnicová veža) és a Siratóról (Ždiarská vidla) történő zuhanások.

Az időjárás, mint baleseti tényező

A terepviszonyok mellett a magashegyi balesetekben fontos tényező az időjárás. A nyári időszakban főként villámlással járó zivatarokról van szó, ilyen az elmúlt évben a Kis-Fátrában (Malá Fatra) és a Magas-Tátrában, a Kriván (Kriváň) alatt követelt áldozatokat. Nyáron ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy kövesse Hegyi Mentőszolgálat (HZS) honlapján vagy a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) honlapján található viharjelzéseket. A zivatarok a hegyekben többnyire a délutáni órákban jelennek meg, ezért reggel korábban érdemes a hegyekbe indulni, hogy a délutáni órákban érkező esetleges vihar idején ne nyílt terepen, különösen ne a hegygerinceken tartózkodjunk.

Lavinák

Az időjárással és annak sajátosságaival is összefüggenek a lavinák, ezek 2022-ben öt áldozatot követeltek. Január 20-án egy fiatal síturista halt meg a hó alatt. A balesetben a figyelmetlenség és az aktuális körülményekhez képest nem megfelelő terepválasztás is közrejátszott. Különleges lavinabaleset történt 2022. szeptemberében, amikor a rendkívül hideg időjárás és a jelentős havazás már a csillagászati nyár folyamán is lavinaveszélyt teremtett. Ebben az esetben egy tapasztalt hegyivezető és a felesége vesztette életét. Ez a baleset felhívja a figyelmet arra, hogy néha a tapasztalat és a tudás sem elég, és a hegyek azokat is meglephetik, akik rendszeresen járnak a hegyekbe. Egy másik lavinabaleset ezen a meteorológiai télen történt a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo) alatt, ahol két magashegyi túrázó ment fel a Vörös-torony-hágóba, ahol lavinát indítottak el. Az utóbbi években a lavinák inkább a síelőket sújtották, de a magashegyek más látogatói, például a túrázók és hegymászók számára is valós veszélyt jelentenek.

A hegyekben bekövetkezett egyéb balesetek

A legigényesebb keresési műveletek közé tartoznak azok az esetek, amikor helikopter és kutya bevetésére is sor kerül, az elmúlt évben több ilyen is volt a szlovák hegyekben. Ezért felhívjuk a túrázók figyelmét, hogy ne induljanak egyedül a hegyekbe, a túra megkezdése előtt valakivel tudassák tervezett túrájuk pontos útvonalát és csak a jelzett túraútvonalakon mozogjanak.
A hegyekben bekövetkező sérülések nem csak turistákkal és olyanokkal történnek, akik kikapcsolódni mennek a hegyekbe, hanem egyesek számára a hegyek otthont és munkakörnyezetet is jelentenek. A Nagy-Fátrában (Veľká Fatra) pl. erdészeti munkások, a Kis-Fátrában (Malá Fatra) pásztorok, egy alkalmazott pedig a zverovkai síközpontban vesztette életét. Szokatlan volt két vitorlázórepülőgép légi balesete is Nagy-Fátrában. A HZS az Integrált Mentési Rendszer része, amelyen belül együttműködik más szervezetekkel, és szükség esetén a hegyek lábánál is beavatkozik. Az Országos és a Sürgősségi Mentőszolgálattal együttműködve a hegyimentők négy tragikusan végződött újraélesztésben, a szlovák rendőrséggel és a tűzoltósággal együttműködve pedig több keresési műveletben is részt vettek.
A 2022-ben bekövetkezett halálesetek helyszínei a mellékelt térképen láthatók:

2022 szomorú baleseti statisztikája-2
A halálos balesetek területi eloszlása 2022-ben
2022 szomorú baleseti statisztikája-2
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés