Ha nem márkanévvel akarsz villogni, hanem jó cuccal - FORCLAZ MT500 AIR túrahátizsák és MT900 sátor

Ha nem márkanévvel akarsz villogni, hanem jó cuccal - FORCLAZ MT500 AIR túrahátizsák és MT900 sátor

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2024/07/03
Széles körben létezik egy általánosítás, avagy sztereotípia az olcsóbb cuccokkal, márkákkal szemben, hogy azok nem feltétlen szépek, nem túl praktikusak, és nem túl letisztult a formavilágúak. Így gondolnak sokan a Decathlon termékeire is, aztán egymás után jönnek olyan termékek, amelyek két lábbal rúgják be az ajtót!

Forclaz MT500 AIR hátizsák

A többnapos túráink egyik alap felszerelése a kényelmes, személyre szabható, jól és praktikusan pakolható hátizsák. Minél hosszabb útra indulunk, annál jobban válnak fontossá a hátizsákon az apró figyelmességek, az okos kialakítások, ezért a funkcionális tervezés elengedhetetlen. De ez belefér egy alsó közép-árkategóriás Decathlon termékbe? A Forclaz MT500 Air hátizsák kinézete van annyira letisztult és sallangmentes, hogy könnyen neves skandináv vagy német gyártók termékének is hihetnénk. Ha alaposan körbevizsgáljuk, sugárzik belőle, hogy olyanok tervezték, akik tényleg járnak túrázni, és ez így is van, hiszen a francia cég mérnökei a Mount Blanc lábánál dolgoznak és az ottani ösvényeken tesztelnek.

Beállítás

Az MT500 is teljesen magunkra szabható – állítható a vállpántok magassága és hossza, valamint a váll- és derékpántok hossza is. Ez utóbbi ugyan nem torziós, de ez addig nem jelent hátrányt, míg nagyon mászós, lépcsős terepre nem érünk. A háta feszített hálós kialakítása révén nyomáspontok nélkül, puhán fekszik fel a hátunkra, ráadásul egész jól szellőzik is ennek köszönhetően! A komfortérzetünket a vastagon párnázott váll és derékpántok is növelik.

Praktikum

A praktikum terén is jól teljesít az MT500. Kezdve a pakolással, hiszen a főrekeszbe három úton is bejuthatunk: felülről a kupolán keresztül, valamint alulról és a törzsön található két cipzárral felsliccelhető nyílásokon át. Ennyi lehetőség révén pillanatok alatt könnyedén megtalálhatjuk a cuccainkat. A nagy rekesz 1/3-2/3 részben osztható egy cipzáras fedéllel, ráadásul három csatos heveder segítségével le is fogathatjuk a cuccainkat! Természetesen ivószatyrot is használhatunk, vagy kulacsozhatunk, melynek használatát megkönnyítendő a törzs oldalán elhelyezett tartózseb kb 45 fokban előre van döntve! A másik oldalt pedig szintén előre nyilazott hálós zsebbe pakolhatunk. Zsebekből akad még a kupolában kettő, valamint a törzs két oldalán egy-egy hosszú is. és a derékpánton kettő. Ezeken kívül találunk még túrabot-tartót is, hiszen nem mindig kellenek kézben ezek a cuccok.

 

Forclaz MT900 sátor

Kint aludni a természetben, a milliárdcsillagos hotelben, hatalmas élmény, és nagyszerű kaland. Ehhez egy bivakzsákra, egy függőágyra vagy egy sátorra van szükségünk, mely ellátja majd az éjszakai „hálószobánk” szerepét. Ha a sátrazást választjuk, és szeretnénk, hogy nagyszerű élményben legyen részünk, több igény merül fel…

 

Szállítás

Egyrészt nem árt, ha az éjszakai szálláshelyünkig kényelmesen el tudunk jutni. Ehhez pedig sátrunknak kicsire összepakolhatónak és kis tömegűnek kell lennie. Bár a Decathlonos sátor esetében elsőre a legtöbbünknek a parabola antennaszerűen összehajtogatott verzió jut eszébe, az MT900 szerencsére téglatestre csukható össze – csomagolt mérete mindösszesen csak 39 x 12 x 12 cm. Ráadásul elemeire szedhető, így ha akarjuk, megosztozhatunk menetközben a terhen – bár a 2 kilogramm alatti tömege nem mondható nagyon nehéznek.

Összeszerelés

Az MT900 felállítása, ha nem is annyira egyszerű, mint a „parabola” sátraké, de a tervezőknek sikerült jó munkát végezni. A sátor gerincét alkotó pálcákat csak egyféleképpen rakhatjuk össze, ráadásul a két vége két különböző színezésű, így a sátorponyván található hasonló színezéssel párosítva ez is bolond biztos rész. Ezt követően illesszük a fülkéhez varrt kapcsokat a vázhoz és tulajdonképpen már áll is a sátrunk, csak a külső héj hiányzik róla, amit pillanatok alatt fel is rakunk. A sátor rögzítésére 12 darab alumínium cöveket kapunk, melyek igencsak picikék, így egy keményebb vagy kövesebb talajba letolni ezeket nem csak nehézkes lehet, de fájdalmas is, ezért érdemes ezeknél érdemes praktikához folyamodni. A kivételhez a cövekek feje kampós, ezáltal egy másik cövek fejével ki tudjuk húzni a földbe ragadtat. A héj tetején még találunk négy szellőzőablakot, amit tépőzárral zárhatunk, illetve egy-egy kis rúddal nyithatunk. Az MT900 az egyszerűség, de komfortos használhatóság kompromisszumos határán egyensúlyoz. Összecsomagolt 39 x 12 x 12 cm mérete sem túl nagy, sem túl kicsi, mint inkább a már kényelmesen elpakolható méretű. 1,9 kilogrammos tömege sem ultrakönnyű, sem kő nehéz, mint inkább a már könnyen szállítható kategória. A hálófülkébe praktikus módon két oldalról is bejuthatunk egy-egy nagy cipzáras és hálós ajtón keresztül. A 205×120 cm alapterületű „szoba” nem túl nagy, az én jeti testem mellé például már csak nagyon szorosan fér el egy túratárs, de átlagos méretekkel rendelkező felnőttek számára is nagyon jóbaráti a tér. A fülke 1 méteres belmagasságában felállni nem igazán fogunk, azaz ha öltöznénk bent, akkor azt ülve és térdelve tudjuk megejteni majd.

A hálófülke két oldalán egy-egy fedett és „padlóval” rendelkező tárolórészt találunk, melyekbe akár egy-egy 70 literes hátizsák is elfér, védve így cuccainkat az időjárás viszontagságaitól.

A lábunknál kettő hatalmas zsebet találunk, melybe apróságokat rakhatunk arra az esetre, ha éjszaka szükségünk lenne valamire – mint például lámpa, zsebkendő…

Jó hír, hogy vízállóság és szélállóság terén is jól teljesít az MT900: előbbi esetében a gyártó által megadott információk szerint 200 liter/m²/óra tulajdonságú, ami azt jelenti, hogy egy trópusi esőnek is ellenáll 3 órán keresztül. Utóbbi tulajdonsága 70 km/h erősségű szélig állja meg a helyét, ami már igen csak viharosnak mondható, és jó eséllyel az ennél nagyobb szélben nem is szeretnénk nyílt terepen tartózkodni…

Összefoglaló

Összességében mindkét Forclaz termék kiváló példája az előítéletekkel szembeni. Mind az MT500 hátizsák, mind a MT900 sátor kiváló ár-értéket képviselnek, és nagyszerű túratársaink lesznek a hazai és a környező középhegységi túráink során!

Hirdetés