Michal Brun a Nagy-Fátrában található Borišov menedékház új gondnoka

Michal Brun a Nagy-Fátrában található Borišov menedékház új gondnoka

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/03/23
A Nagy-Fátrában (Veľká Fatra) található Borišov menedékházban (Chata pod Borišovom) hosszú idő után új gondok kezdte meg munkáját.
Hirdetés

A Nagy-Fátrában (Veľká Fatra) található Borišov menedékházban (Chata pod Borišovom) hosszú idő után új gondok kezdte meg munkáját. A 2000-től gondnokként ott dolgozó Stanislav Arendášt 2021 őszén Michal Brun váltotta, aki korábban a Magas-Tátrában található Hosszú-tavi menedékház (Zbojnícka chata) gondnoka volt. „A Szlovák Turisztikai Klub (KST) turóci (Turiec) Regionális Tanácsa tulajdonában lévő menedékház eddig bérlőjének eredetileg 2022 júniusáig kellett volna vezetnie a házat, de úgy döntött, hogy korábban befejezi munkáját” – mondta Jozef Matejčík, a KST Turiec elnöke. A pályázati felhívásra 12 ajánlat érkezett, közülük a regionális tanács Michal Brunt választotta gondnoknak, aki öt évre bérelte ki a menedékházat.

Felújításra szorul a ház

A bérleti díjból befolyó összeget a tulajdonosok a menedékházba szeretnék visszaforgatni. Jozef Matejčík szerint egy régi épületről van szó, amely általános felújításra szorulna. Ez azonban ma még nincs napirenden, jelenleg inkább csak kisebb változtatásokat – így pl. a konyha felszereltségének bővítése és napelemek felszerelése - szeretnék végrehajtani. „Szorítok Brun úrnak, szeretnénk emelni a menedékház színvonalát” – mondta Jozef Matejčík, majd hozzátette, hogy javítani szeretnék a bérlő és az ügyfelek közötti kommunikációt is.

Michal Brun (becenevén Fredy) közel 20 éven át dolgozott a Zamkovszky és a Zöld-tavi menedékházban, majd később Dominika Dejczöová-val együtt bérelte a Hosszú-tavi menedékházat. „Jelenleg a tüzelőanyag a legégetőbb probléma, kb. 15 tonna brikettet kell a felvinni a menedékházba, ezzel egyidejűleg pedig elő kell készíteni a következő szezonra szükséges tűzifát” – mondta el 2021 októberében Michal Brun. Úgy tervezi, hogy a konyhát rögtön az elején átalakítja. „Túl kicsi, nem lehet mozogni, nincs szükség itt ennyi bútorra, a faborítást pedig – a higiéniai paraméterek miatt is – modern rozsdamentes lemezburkolatra szeretnénk cserélni”.
Tavasszal tervezik a WC-k átalakítását is, amelyek az új bérlő szerint katasztrofális állapotban vannak. A menedékház az átalakítás ideje alatt is teljes mértékben működőképes lesz. Fontos változás volt a napelemek telepítése, amelyek múlt év őszén elkészültek, ennek köszönhetően a menedékház egy hűtő-fagyasztó szekrénnyel bővíthető. A konyhában eddig csak egy kis gázüzemű hűtőszekrény működött, amelybe nem sok minden fért el. „Szeretnénk bővíteni az étlapot, hogy ne csak leves, kolbász és virsli legyen a kínálat, hanem teljes értékű ételekkel várjuk a turistákat”.
Ugyancsak múlt év őszén felállítottak egy jelerősítővel ellátott telefonantennát, így a menedékház látogatói ma már nem csak SMS-ekre vannak utalva, ha kapcsolatba szeretnének lépni a külvilággal. A bérlő azt tervezi, hogy belső használatra az internetet is elérhetővé teszi, a szállásfoglalásokat pedig e-mailben szeretné intézni.
A több elektromos energia azt is jelenti, hogy vége azoknak az időknek, amikor a vendégek fejlámpával világítottak a szobákban? „A szobákban lesz elektromos világítás, az étkezőt azonban továbbra is petróleumlámpákkal szeretnénk megvilágítani, szeretnénk megőrizni a ház varázsát. Vészhelyzet esetén, ha valaki például összetör egy poharat, ott is tudunk világítani, de szeretnénk megőrizni ezt a hangulatot”.
Amennyiben az érintett hatóságok jóváhagyják, 2022 tavaszán tervezik a konyha bővítését. „Szeretnénk legalább egy cölöpökre épített szerkezetet építeni, ezzel három méterrel meghosszabbítani a konyhát. Már megvásároltuk az új, hat égőfejes tűzhelyet és egy főzőlapot, de eddig nem tudtuk hová tenni” – mondta Michal Brun
Forrás és fotó: https://hiking.dennikn.sk

 

Hirdetés
Hirdetés