Hágóvas, hómacska, csúszásgátló

Hágóvas, hómacska, csúszásgátló

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/01/17
Téli túráink során a havas/jeges terepen a különféle típusú hágóvasak, hómacskák, csúszásgátlók felszerelésünk nélkülözhetetlen tartozékai.
Hirdetés
Téli túráink során a megszokottnál nehezebb, technikásabb – havas és jeges – terepen kell mozognunk, ezért az ilyen túrákon a különféle típusú hágóvasak, hómacskák, csúszásgátlók bakancsunk nélkülözhetetlen tartozékává váltak.

Milyen hágóvasat vásároljunk?

A piac tele van különböző típusú felszerelésekkel, ezért a hágóvas megvásárlása előtt tisztázni kell néhány dolgot. Először is a hágóvas kiválasztásakor fontos megválaszolni a kérdést: mire fogjuk használni azokat, még pontosabban milyen típusú téli túrákra készülünk? Téli túrára készülünk egyszerű terepen (csúszásgátló), esetleg jégmászásra vagy mix-mászásra szeretnénk használni (hegymászó hágóvas)?

Hevederes, automata, félautomata hágóvas

A hágóvasakat a bakancshoz történő rögzítési lehetőségüktől függően több csoportra oszthatjuk. A hagyományos típus a hevederes hágóvasak, melyek egyszerű rögzítési rendszerük miatt a legnépszerűbbek. Ebben az esetben használatukhoz nincs szükség speciális lábbelire – ellentétben a félautomata és automata modellekkel, amelyeket a bakancs talpán lévő speciális hornyokba kell beilleszteni. A hevederes hágóvasak egyetlen hátránya a hosszabb felhelyezési idő.
Hágóvas, hómacska, csúszásgátló-1
Hágóvas
Hágóvas, hómacska, csúszásgátló-1
Forrás: Krzysztof Barcik
A piacon találkozhatunk acél és alumínium hágóvasakkal is. Az előbbiek – bár nehezebbek – sokkal ellenállóbbak a kopással és a fogak elhajlásával szemben. Hosszabb túrák alkalmával, amikor a hátizsák súlyát próbáljuk minimalizálni, sok turista a könnyebb alumínium hágóvasat választja. A téli túrázáshoz, hegymászó területeken történő túrázáshoz fontos az elülső fogak helyzete és alakja. Egyszerű terepen való túrázáshoz elegendőek a tízfogú, rövid fogazású hágóvasak. Jó választás lehet a fél merev hágóvas, amely a hómezőkön és az enyhén emelkedő, jeges lejtőkön is lehetővé teszik a mozgást. Jegesebb és meredekebb körülmények között, ahol a felfelé haladás során a hágóvas első fogain kell állni, elengedhetetlen, hogy olyan merev hágóvasunk legyen, amely lehetővé teszi, hogy mászás közben megfelelően pozícionálja és tartsa a lábunkat.

A hágóvas elhelyezése a hátizsákban

A hágóvas vásárlásakor érdemes figyelni néhány fontos apróságra, mint pl. a hágóvas tokja, hogy biztonságosan tudjuk szállítani a hátizsákunkban. A piacon kaphatók kemény és puhább tokok, valamint speciális eszközök, a hágóvas fogainak befedéséhez.
Semmiképpen sem feledkezzünk meg a lengyel hegyimentők múlt héten kiadott figyelmeztetésében ehhez a témához kapcsolódó mondatról: „Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a bakancsra erősíthető csúszásgátló nem egyenlő a hágóvassal, előbbiek nem alkalmasak magashegyi terepen való mozgásra”.
Hirdetés
Hirdetés