Éjszakai szállás egy menedékházban - mire készüljünk?

Éjszakai szállás egy menedékházban - mire készüljünk?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/09/15
Kis gerendaházak a sziklafalak tövében, vagy éppen a tisztások fölé magasodó vagy a fák mögül előbukkanó nagy téglaépületek.
Hirdetés

Kis gerendaházak a sziklafalak tövében, vagy éppen a tisztások fölé magasodó vagy a fák mögül előbukkanó nagy téglaépületek. Fényt és meleget árasztó pontok a téli ösvények térképén, nyáron pedig a hűtőből (vagy a hordóból) származó frissítés ígérete. Napközben általában nyüzsgő és zsúfolt, éjszaka... Nos, éjszaka gyakran nem sokkal kevésbé zsúfolt és néha elég nyüzsgő. A legtöbb turista számára azonban a tátrai hegyi szállók általában csak egy megállóhelyet jelentenek az úton, egy családi séta célpontját, egy olyan helyet, ahol meg lehet enni valamit, ami nem egy hátizsákba gyömöszölt szendvics, ahol levegőhöz lehet jutni a további emelkedő előtt, vagy ahol a lábaknak pihenőt lehet biztosítani a további ereszkedés előtt. A hegyi menedékházban való éjszakázás gyakran úgy tűnik, mintha a kezdő túrázók számára a beavatás magasabb formája lenne. Sokan soha nem merik ezt megtenni, maradnak a város által kínált kényelmesebb lehetőségeknél. Néhányan azonban a kíváncsiságtól vagy egyszerűen csak a lehetőségek miatt, amelyeket a hegyek szívében történő ébredés kínál, végre ki akarják próbálni. Valószínűleg nem titok, hogy a szállás egy menedékházban egészen más, mint a legkevésbé kényelmes szállodában vagy egy gorál vendégszobában. Nem mindenki számára világos azonban, hogy ez pontosan mit jelent, és hogyan kell felkészülni egy ilyen éjszakai tartózkodásra. Erről szólni az alábbi cikk.

Hogy foglaljon, hogy fent alhasson...?

Először is, amikor éjszakai szállást tervez egy menedékházban, figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy a hegyek lábánál történő éjszakázás iránti kereslet határozottan meghaladja a kínálatot. A Tátrában nem sok menedékház van – a lengyel oldalon pontosan hét, és ezek falai nem gumiból készültek, ezért korlátozott számú ágyat tudnak befogadni. A rekordot a Chochołowi menedékház (Schronisko na Chochołowskej Polanie) tartja, amely 121 férőhelyet kínál. De még a Chochołowi-tisztáson vagy Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) lévő Murowaniec menedékházban (Schronisko Murowaniec) található több mint száz ágy is kevés azoknak a turistáknak a számához képest, akik a főszezonban naponta látogatják a környező ösvényeket, és a közelben szeretnének éjszakázni. Természetesen a szállók bővítése vagy új létesítmények építése környezetvédelmi szempontok miatt nem jöhet szóba.

Ezért egy ilyen helyzet eredménye az óriási érdeklődés a szállásfoglalás iránt, amely akár egy évvel a tervezett tartózkodás előtt is megtörténhet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak úgy lehet egy hegyi menedékházban megszállni, ha egy évre előre tervezzük a kirándulást. Először is: a hétvégén a legnagyobb a zsúfoltság, míg hét közben könnyebb szabad ágyat találni. Másodszor, sok foglalást lemondanak, így néha még egy napsütéses augusztusi szombaton is spontán találhatunk egy ágyat a Murowaniecben, mert valaki nem jött el. Harmadszor, egyes menedékházak nem adják el az összes ágyat telefonon vagy interneten keresztül, néhányat megtartanak az adott napon érkező turisták számára. És végül: egyes szállókban van „Földön” opció, azaz a földön alvás (világjárvány idején ez nem valószínű, hogy működik).

Időutazás

Mit jelent ez a kifejezés a menedékházakban való éjszakázással kapcsolatban? Nos, először is valószínűleg azt, hogy a szobában elfelejthetjük a csendet és a magánéletet. A szállók szobáinak többsége valójában többszemélyes hálóterem, meglehetősen szorosan elhelyezett, általában emeletes ágyakkal. Idegenekkel körülvéve alszunk, ami persze néha kellemetlenségekkel jár, de ugyanakkor visszarepít a gyerekkorba, az iskolai kirándulások vagy a nyári táborok idejébe. Erről szól a menedékházakban való éjszakázás hangulata: találkozunk olyan emberekkel, akiknek ugyanaz a szenvedélyük, érdekes beszélgetéseket folytatunk, és néha egyedi eseményeken veszünk részt. Ami még rosszabb, ha az ott éjszakázó turisták tervei eltérnek egymástól, és egyesek reggelig hegyi történeteket akarnak mesélni, míg mások reggel már magasan a gerincen szeretnének lenni, de előtte még szeretnének aludni egy kicsit.
Ágyban történő alvás esetében általában egy takaróra és egy párnára számíthatunk, de néhány złotyval többet fizetve egyes helyeken ágyneműt is kaphatunk. Néhány menedékház (korlátozott számban!) rendelkezik tartalék polifoammal és takarókkal azok számára, akik vészhelyzetben, azaz a földön töltik az éjszakát. A saját matrac és takaró tehát nem szükségszerű, nem kell, hogy felesleges súly legyen.
A menedékházban töltött éjszakára szánt hálózsáknak nem kell vastagnak és nehéznek lennie. A hálózsák kiválasztásakor figyelembe kell vennie a hálózsákon feltüntetett komfort-hőmérsékletet, azaz azt a környezeti hőmérsékletet, amelynél a hálózsák elég meleg az alváshoz. Így például kora ősszel, amikor még elég melegek az éjszakák, alkalmas sátorban alvásra, de egészen a fagyokig melegen tart minket. A beltéri alváshoz szükséges hőmérséklet-tartományú trekking hálózsák nem foglal sok helyet a hátizsákban, és nem növeli túlságosan a súlyt. Ahelyett, hogy belegyömöszölnénk a hátizsákba, a hátizsák külső oldalára kell rögzíteni, ami magában hordozza az elvesztésének kockázatát. Itt néha egyszerűen útban van, ezért fontoljuk meg a hátizsák aljára rögzíteni, amely nem okoz ilyen problémákat. Túl nagy luxusnak tűnhet, de végül is nem foglal túl sok helyet, így megfontolandó magunkkal vinni.

Harc a vízért

Pontosabban egy zuhanyozás, hogy pontos legyek. A hegyi menedékházakban a zuhanyzók közösek, és ha zsúfoltak a házak, természetesen hosszú sorok alakulnak ki, hogy eljussunk oda. Maguknak a zuhanyzóknak a komfortfokozata változó, de számolnunk kell azzal, hogy kényelmes, tágas kabin helyett egy szűk, függöny mögötti, egyetlen fogassal ellátott zuhanytálcában találhatjuk magunkat, ahová minden magunkkal hozott holmit be kell pakolnunk. Ezért a menedékház zuhanyzóiban való zuhanyozás előtt elengedhetetlen a jó szervezés. A saját törülköző (a menedékházban általában nem számíthatunk arra, hogy friss törölköző vár ránk) és papucs mellett jó, ha van nálunk egy fogas. Az is jó ötlet, ha viszünk egy felakasztható táskát, melybe belepakolhatja a piperecikkeket, a törölközőt és az átöltözésre szánt ruhákat – így kevésbé lesz fárasztó a várakozás a zuhanyozásra.
Magukat a kozmetikumokat természetesen érdemes mini változatban megvásárolni, vagy utazás előtt utazási flakonokba tölteni. Érdekesek ebben a témában a palackok, amelyek igazán könnyű és kompakt megoldást jelentenek, nem jelentenek kiömlési veszélyt a hátizsákban, ugyanakkor biológiailag lebomlóak és környezetbarátok, így gyakorlatilag bárhol felfrissülhetünk velük.

Saját fényforrás

A menedékházakban megszálló turisták különböző időpontokban fekszenek le és kelnek fel. A menedékházi etikett egyik alapszabálya, hogy az éjszaka közepén nem kapcsoljuk fel a szobai lámpát. Ezért szükségünk van fejlámpára, ami egy hegyi túrán általában is fontos felszerelés, elvégre sosem tudhatjuk, hogy túránk – különböző előre nem látható események miatt – nem húzódik-e el a sötétedésig. Ha menedékházban tervezzük tölteni az éjszakát, érdemes megfontolni, hogy olyan modellt vigyünk magunkkal, amelyiknek van vörös fény üzemmódja – ha ezt véletlenül egy alvó emberre irányítjuk, nem ébresztjük fel, ráadásul a vörös üzemmód nem kápráztatja el a többi körülöttünk lévőt sem.
Ha azonban mi vagyunk azok, akiknek aludni kell, akkor számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy még ha minden éjszakás kalandunk a legjobb szándékkal is történik, akkor sem tudjuk majd teljesen elkerülni a hangokat és a fényeket, amelyek akkor keletkezhetnek, amikor ennyi különböző célból oda érkező ember tartózkodik egy fedél alatt. Erre saját kényelmünk érdekében nem árt, ha felkészülünk.

Étkezés – a menedékház konyhájából vagy a sajátunkból?

Minden lengyelországi tátrai menedékház rendelkezik konyhával, ahol különböző specialitásokat is kínálnak. Nem okoz gondot, ha rendelünk valamit reggelire, vacsorára vagy desszertre (nem hiszem, hogy van olyan szálló, ahol ne kínálnának almás pitét!), valamint teát vagy kávét. Arra azonban fel kell készülni, hogy néhány napig csak a menedékház konyháján étkezni egy kicsit költséges lehet. Az étkezések ára a menedékházakban természetesen némileg érthető – a hozzávalók biztosítása, valamint magának a létesítménynek a fenntartása sokkal körülményesebb és így drágább, mint a belvárosban. Azonban majdnem húsz złotyt fizetni egy pár virsliért egy szelet kenyérrel és egy kis ketchuppal fájó lehet, különösen, ha az embernek nem áll szándékában néhány napig leereszkedni a hegyekből. Spórolási lehetőség, ha legalább némi élelmiszert (valamint filteres teát és instant kávét) viszünk magunkkal. Jó megoldás a zabkása és „kínai leves”, amelyek porított formában nagyon kis súlyúak, mindenféle időjárási körülmények között kibírják a szállítást, és fogyasztásra kész állapotban csak forró vizet kell rájuk önteni. Utóbbihoz mindig hozzá lehet jutni a menedékházban, akár a turistakonyhán, akár a ház konyháján, ha az ember kéri. Ezért Lengyelországban sehol sem kell fizetni. Ha úgy tervezzük, hogy ilyen típusú ételeket fogyasztunk, ne felejtsünk el magunkkal vinni legalább egy bögrét, vagy egy kompakt, összehajtható poharat. A szállások csapjaiból származó víz általában iható, de a biztonság kedvéért nem árt, ha van nálunk víztisztító – így egy patakból vagy akár egy tóból származó vízzel is újra tudjuk tölteni a palackokat.

Mindig legyen feltöltve a telefon

Nem is olyan régen még elboldogultunk nélküle, de manapság a feltöltött telefon sokunk számára elengedhetetlen része egy utazáshoz szükséges felszerelésnek. Nem csak arról van szó, hogy fényképeket vagy videókat készíthetünk, és azonnal feltölthetjük őket a világhálóra. Végül is egy telefon megmentheti az életünket, ha segítségre van szükségünk. Másrészt a szeretteinkkel való kapcsolat hirtelen elvesztése egy lemerült akkumulátor miatt felesleges riadalmat okozhat. Ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy a telefon töltése egy hegyi menedékházban nem magától értetődő dolog. A legtöbbjükben egyáltalán nincs konnektor a szobákban. A fürdőszobákban, néha a folyosón találhatók konnektorok, esetleg a turistakonyhában teszik őket elérhetővé. Általában azonban nincs több mint egy tucatnyi aljzat, és ne feledjük, hogy a turisták száma, akik a szállókban éjszakáznak, néha meghaladja a százat. Ráadásul fennáll a telefon elvesztésének veszélye… Bár a hegyi menedékházakról azt gondoljuk, hogy oda csak normális értékrenddel rendelkező turistákat vonzanak, az utóbbi években egyre többször hallottunk az ott elkövetett lopásokról. Ha egy óránál hosszabb ideig felügyelet nélkül hagyjuk a telefont, az kellemetlen meglepetéssel végződhet, és a fürdőszoba padlóján ülve várni a töltésre sem tűnik sem kényelmesnek, sem kellemesnek. Végső megoldásként megkérhetjük a menedékház személyzetét, hogy csatlakoztassa a telefont egy konnektorba valahol a konyhában, de ezeknek a konnektoroknak a száma is korlátozott. Ha pedig nagyon sokáig leszünk a hegyekben, akkor még a powerbank töltése is problémásnak bizonyulhat.
A hegyi menedékházakban való éjszakázás valószínűleg nem mindenki számára jó megoldás, és még ha mi rajongunk is az ilyen típusú szálláshelyekért, nincs értelme mindenkit rábeszélni erre. Vannak azonban olyanok, akik akár az ösvények közelsége, akár a menedékházak legendás hangulata miatt szeretnék kipróbálni, de ugyanakkor sok félelmük, kétségük és egyszerűen csak kérdésük van. Reméljük, hogy a fenti cikk sokukra választ ad.
Forrás és fotók: https://tatromaniak.pl

 

Hirdetés
Hirdetés