Turisztikai jelzésrendszer Szlovákiában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/08/11
Hirdetés
Szlovákiában új szolgáltatással próbálják meg tájékoztatni a turistákat az országban található turisztikai helyszínek látogatottságáról. A „Turista szemafor” (Turistický semafor) névre keresztelt felületet a Környezetvédelmi Minisztérium az Állami Természetvédelmi Ügynökséggel és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökséggel együtt hozta létre. Hogyan is néz ki a turista szemafor? A jelzésrendszer egy egyszerű webhelyen érhető el: https://www.turistickysemafor.sk. Az oldalon a magyarázaton kívül egy térképet találunk, ez lenne maga a jelzőlámpa, melyen jelenleg 230 turisztikai helyszín rajzolódik ki.
A helyszíneken, illetve az oda vezető útvonalakon különböző színű figurák tájékoztatják a felhasználókat az aktuális forgalomról. A színek jelentése az alábbi:
Piros szín: Jelenleg sok turista van ezen a helyen. Javasoljuk, hogy válasszon másik területet.
Narancs szín: Jelenleg nagyobb számú turista mozog ezen a helyszínen. Gondolja át, vagy válasszon másik helyszínt a természetben való tartózkodáshoz.
Zöld szín: Ez a helyszín jelenleg üres, a látogatók száma minimális. Kellemes tartózkodást kívánunk a természetben.
A turista szemafor térképét minden nap 10.00 órakor frissítik. Az adatokat az állami természetvédelem alkalmazottai szolgáltatják, akik naponta figyelik a forgalmat akár tényszerűen, akár személyes tapasztalataik alapján. Az adatok mindazonáltal csak tájékoztató jellegűek, és ajánlásként szolgálnak.
Tapasztalatok (tatryportal.sk)
A turista szemafor érdekes ötlet, nemcsak az idegenforgalom által a környezetet terhelő egyenletesebb terhek miatt. A látogatókat érő benyomásokat a környezetükben mozgó emberek száma is befolyásolhatja, így a szemafor tájékoztatást adhat arról, hogy adott időben mely helyeket érdemes elkerülni. A szemafor információi felhasználhatóak a kevésbé látogatott területek turizmusának támogatására is.
Frissítés naponta egyszer, 10:00 órakor?
Az állami természetvédelem alkalmazottainak adatgyűjtése minden bizonnyal nem egyszerű, de ha az információ 10:00-kor érkezik, akkor sok turista számára már nincs hírértéke, mert akkor már régen úton vannak turisztikai célpontjuk felé. Az előző napi adatokból kell dönteni, de ezek – amint azt magunk is tapasztaltuk – reggel nem állnak rendelkezésre, a szemafor akkor mindenhol zöldet mutat.
A jövő
Valószínűleg néhány hónappal az idei turistaszezon után tudhatjuk meg, hogyan fog működni a lámpa. A minisztérium számít egy okostelefon-alkalmazásra, amelyen helyet kell kapni a turistáktól kapott visszajelzés lehetőségének, valamint a helyszínekkel kapcsolatos információknak. A turista szemafort a tervek szerint más turisztikai helyszínekre is kiterjesztik.
A rendszerben nem sokkal indulása után jelentős hiba mutatkozott. Július 13-án a Hosszú-tavi menedékház közelében a szemafor túlzsúfoltságot mutatott, miközben a turistautak szinte üresek voltak. Többek között emiatt is máris beépítették a rendszerbe az egész napos frissítés lehetőségét, hogy azonnal reagálhassanak a térség forgalmának változásaira. „Kevés a vendég, küzdünk a rendelkezésünkre álló idővel, hogy a menedékház mindig nyitva lehessen a turisták előtt. Mint mindenki másnak, a menedékházaknak is nagy problémát okoz a járvány, elveszítjük a külföldi turistákat, ráadásul egy olyan időszakban, amikor 15 turista mozog a kornyéken, a szemafor völgyünket az „emberekkel teli” vörös területek közé sorolja” – mondták a menedékházak bérlői.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés