85 éves a Bilík menedékház

85 éves a Bilík menedékház

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/12/23
Tarpatakfüred helyén 1934-ben épült fel egy emeletes menedékház. Az építkezést ifj. dr. Guhr Mihály finanszírozta, aki azonban a hivatalos megnyitót már nem élhette meg, ennek ellenére a házat építtetője iránti tiszteletből Guhr menedékháznak nevezték el.
Hirdetés
1934-ben a Nagyszalóki-csúcs délkeleti lábánál, a Szószék nevű helyen épült fel a Bilík menedékház, de már korábban itt állt az egyszerű Róza menedékház, melyet később egy turista szállóval helyettesítettek. Az ezen a helyen épült első építmény története 1875-ben kezdett íródni, a Róza menedékház azonban 17 évvel később leégett, majd 1893-ban az épület maradványait is elbontották. Helyére két szállodát építettek, ezzel létrehozták a Tarpatakfüred nevű kis telepet. A fürdőteleppel nagy terveik voltak az építtetőknek, legalább hat újabb épületet terveztek felépíteni, melyekben 400 szobát alakítottak volna ki cukrászdával sörözővel, saját tehenészettel. A nagyszabású tervek közül azonban egy sem valósult meg, röviddel az I. világháború után a fürdőházat lebontották, és a későbbi beruházások sem mentették meg a fürdőt, amely 1927. elején leégett.

1934-ben épült Tarpatakfüred helyén

Tarpatakfüred helyén 1934-ben épült fel egy emeletes menedékház, melynek földszintjén volt az ebédlő és a konyha, az emeleten pedig a hálóterem lett elhelyezve. Az egész építkezést ifj. dr. Guhr Mihály finanszírozta, aki azonban a hivatalos megnyitót sajnos már nem élhette meg. Ennek ellenére a menedékházat az építtetője iránti tiszteletből Guhr menedékháznak nevezték el.
A turistaszálló és az étterem különösen a fiatal szepességi német turisták, a Karpathenverein tagjai körében tett szert nagy népszerűségre. 1936-ban a ház alapterületét hozzáépítéssel bővítették, kapacitását az addigi 40 ágyról 56 ágyra növelték. A II. világháború után, 1946-ban a Szlovák Turisták és Síelők Klubja vette át a kezelését, amely egy évvel később Bilík menedékháznak nevezte el. Sokan feltehetik a kérdést, miért nevezik ezt a menedékházat Bilík menedékháznak. Nos, a házat egy Pavel Bilík nevű aktív síelőről (polgári foglalkozását tekintve pénzügyi tisztviselő) nevezték el, aki a II. világháború idején a Szlovák nemzeti felkelés résztvevőjeként harcolt a németek ellen, ennek során 1944. szeptember 7-én Felsőtátrafüreden a németek elfogták és a késmárki várban kivégezték. A korábbi Guhr menedékházat az ő tiszteletére és emlékére nevezték át 1947-ben Bilík menedékháznak, és nevezik így ma is.
85 éves a Bilík-menedékház-2
Bilík menedékház
85 éves a Bilík-menedékház-2
A ház később újabb átépítésen ment keresztül, majd a közelében felépítettek egy ún. nyári épületet, amelynek hat szobájában 10-10 ágy volt elhelyezve, a menedékházzal ellentétben azonban itt nem volt víz és fűtés. Ezt a turistaszállást azonban fokozatosan fejlesztették, így később már a téli szezonban is lehetett használni. A korszerűsítés folytatódott a menedékházban is, teraszt építettek hozzá, zuhanyzókat és központi fűtést szereltek fel. A munkák 1965-ben fejeződtek be, ekkor egy illetékes bizottság a Magas-Tátra legjobban felszerelt menedékháznak nyilvánította a Bilík menedékházat. Ezt tükrözi a szállás ára is, amely abban az időben a legolcsóbb volt a Tátrában, ráadásul a menedékházat autóval is meg lehetett közelíteni.
Az újabb jelentős felújításra, amely megváltoztatta az épület külső képét, 1992-ben került sor. Az épület magasságát egy méterrel megemelték, befedték a teraszt és bevezették a földgázt. Nem feledkezhetünk meg a bérlőkről sem, akik a ház szellemiségét biztosították. A leghosszabb ideig, 29 évig Kacián Rudolf volt a menedékház gondnoka, aki 1946 és 1976 között dolgozott a házban.
Csehszlovákia felbomlása után, 1993-ban a menedékházat privatizálták, majd 1999-ben egy pozsonyi cég tulajdonába került. A menedékházat jelenleg a Fassinger házaspár vezeti. Az évek során alaposan megváltozott a ház karaktere, amely turistaszállóból apartman szállássá alakult át. A menedékház jelenleg 29 ággyal és saját, víztisztítóval ellátott forrással rendelkezik. A menedékház ellátását autóval oldják meg, a téli szezonban azonban a siklóval és motoros szánokkal biztosítják a zavartalan ellátást. A tágas étterem az ételek széles választékát kínálja. Az egész éves nyitva tartásnak, a jó megközelíthetőségnek, valamint a Tar-pataki-vízesések közelségének köszönhetően a ház sok turista és a kevésbé tapasztalt túrázók kedvelt célpontja.
85 éves a Bilík-menedékház-1
Bilík menedékház
85 éves a Bilík-menedékház-1
Forrás: Nagy Árpád
A Tarajka közelében található Bilík menedékház elsősorban jó megközelíthetőségének köszönheti népszerűségét, hiszen akár Ótátrafüredről, akár a Tarajkáról még kisgyermekes családok és kevésbé felkészült turisták is minden nehézség nélkül meg tudják közelíteni. A legrövidebb út Ótátrafüredről a Tarajkán keresztül vezet a menedékházhoz. A Tarajkára nagyjából fél óra alatt gyalogosan, vagy akár siklóval is feljuthatunk, ennek köszönhetően valóban könnyen megközelíthető, hiszen a sikló felső állomásától mintegy 5-10 perces sétával elérhető a ház. Elérhető még a menedékház a Rainer-kunyhótól vagy Tátralesznáról is, ezek azonban kicsit hosszabb útvonalak.

A menedékház paraméterei (2014.01.01)

Tengerszint feletti magasság: 1255 méter.

Kapacitás: 13 szobában 28 ágy + 9 pótágy.

Megközelítési lehetőségek:

Tarajkáról (Hrebienok) a zöld jelzésen 5 perc.
Ótátrafüredről (Starý Smokovec) a zöld jelzésen, vagy az aszfaltozott úton 50 perc.
Bérlő: Danka Fassingerová
Telefon: +421 52 442 2439, +421 903 691 712.
GPS: N 49.160069°, E 20.224551°
Hirdetés
Hirdetés