Teherhordó-rekord született az Óriás-hegységben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/08/26
Hirdetés
2019. augusztus 11-én a cseh nemzetiségű teherhordó, Zdeněk Pácha rejkordnak számító 211 kg-os súlyt vitt fel a hátán az Óriás-hegység (Krkonose) és egyben Csehország legmagasabb csúcsára, az 1602 m magasságú Sněžka csúcsára, és ezzel a teljesítményével bekerült a cseh Rekordok Könyvébe. A hegység lengyel oldalán lévő Sziléziai ház (Sliezsky dom) nevű turistaszállótól a csúcsra vezető ún. „Jubileumi út” (Droga Jubileuszowa) 1888 m hosszú, szintkülönbsége 208 méter, ezt a teherhordó 3 óra 27 perc alatt teljesítette. Az út során 97 alkalommal tartott rövid pihenőket.

Azon a napon nagyon sokan voltak a csúcson, akik vagy felvonóval, vagy gyalogosan jutottak fel a különböző irányokból, a rendkívül nehéz teherrel történő rekordkísérlet azonban komplikációk nélkül ment végbe. „Nagyon jól éreztem magam, jól voltam. el tudom képzelni, hogy akár 230-250 kg-al is meg tudok birkózni” – mondta Pácha, aki a Sněžka csúcsán nem tűnt kimerültnek. „Amikor fogyott az oxigén, rövid szüneteket tartottam. Minden 40-60 lépés után tartottam egy kis szünetet. Az első kritikus pont másfél óra elteltével jött, ekkor minden alkalommal egyre nehezebb volt ismét felvenni a hátamra a terhet, majd a csúcs előtt ismét nehéz volt, nem volt oxigén” – mondta a teherhordó.
Az Óriás-hegységben és a Magas-Tátrában megrendezett teherhordóversenyek rendszeres résztvevője, az 51 éves Luboš Rafaj, a cseh rekordokat és érdekességeket rögzítő ügynökség vezetője egész idő alatt figyelte a rekordkísérletet. A start előtt gondosan megmérte a három hordó Staropramen sör és a fa hordkeret súlyát, a teherhordót az út során Erika Marková orvos felügyelte.
Zdeněk Pácha ezzel a teljesítményével megdöntötte Štěpán Domorád nemrégiben felállított rekordját, aki július 20-án 4 óra és 20 perc alatt 170 kg-ot vitt fel a Sněžkára. Domorádnak ez volt a teherhordó premierje, amellyel a tátrai teherhordó, Vladimír Hižnay 2018-as rekordját (165,5 kg) döntötte meg. Ahogy Pácha segített Domorádnak a júliusi rekordkísérlet közben, úgy Pávhával együtt Domorád is teljesítette az utat ezen a vasárnapon, más teherhordókkal együtt, akik rendszeresen találkoznak a Sněžka Sherpa Cup versenyen. Zdeněk Pácha ezzel megdöntötte a Laco Kulanga által tartott 1993-ban felállított szlovák rekordot, amely 207,5 kg volt.
Forrás és fotó: https://krkonossky.denik.cz
Hirdetés
Hirdetés