Hová menjünk gyerekkel a Tátrában?

Hová menjünk gyerekkel a Tátrában?

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/03
A Tátra kétségtelenül Lengyelország egyik legszebb régiója, amely egyedülálló vonzerővel rendelkezik.
Hirdetés

A Tátra kétségtelenül Lengyelország egyik legszebb régiója, amely egyedülálló vonzerővel rendelkezik. Ha azonban gyerekkel indulunk a hegyekbe, érdemes olyan útvonalat választani, amely a turisztikai vonzerő mellett a gyermek képességeinek megfelelő optimális nehézségi szintet tartogat.

Ruszin-tisztás, Jávor-völgy, Kő-pataki-tó

Az első lehetséges célpont a Ruszin-tisztás (Rusinowa Polana) és környéke. Ez egy jól megközelíthető és kényelmesen bejárható túra, kiindulópontja Wierch Poroniecben található, amely nagyon közel van Zakopanéhoz. Ez azért előnyös, mert akár személyautóval, akár autóbusszal könnyen és gyorsan megközelíthető. A turistaút minimális lejtése miatt ezt a túrát mindenképpen a könnyű túrák közé kell sorolni, az egyetlen nehézséget az útvonal kezdetén található köves talaj jelentheti. Nagyon sokan úgy vélik, hogy erről az útvonalról és a tisztásról nyílik a legszebb kilátás a Tátrára, legfőképpen a Bélai-Tátra legmagasabb csúcsira. Az sem mellékes szempont, hogy ez az útvonal könnyedén kibővíthető, több irányba meghosszabbítható, a kék jelzésen pl. 10 perc alatt elérhetünk Wiktorówkiba, a Javorinai Szűzanya – A Tátra királynője tiszteletére szentelt kápolnához.

Egy másik érdekes lehetőség a kisgyermekkel történő túrázásra a (jelenleg lezárt) Jávor-völgyben (Javorová Dolina) vezető túra a Tátra szlovák oldalán. A varázslatos természet, és a Jávor-patak megnyugtató csobogása is arra csábít, hogy szeretteinkkel együtt elinduljunk a völgybe. A Murány alatti tisztásig vezető aszfaltút (melyet 2018 júliusában elmostak a nyári villámárvizek) kényelmes megközelítést tettek lehetővé, és remélhetőleg a közeljövőben ismét lehetővé tesznek majd. A tisztás szélén található információs táblák megismertetik a látogatót az ott elhelyezett geológiai mintákkal. Ez az útvonal a helyreállítása után remélhetőleg ismét nagyobb nehézségek nélkül járható lesz azon kisgyermekes családok számára, akik babakocsival hozzák a család legkisebb tagját a Tátrába.

Természetesen a Tátra szlovák oldalán is vannak olyan helyek, melyeket gyerekkel is érdemes felkeresni. Az egyik legnépszerűbb ilyen kétségtelenül a Tátralomnic felett található Kő-pataki-tó (Skalnaté pleso), melyet háromlépcsős szakaszban érhetünk el. Először is Tátralomnicon el kell jutni a felvonó parkolójába, majd ki kell várni a sort a felvonó pénztára előtt, és végül a kabinos felvonóval egyszeri átszállással érkezünk meg a tóhoz. Fontos tudnivaló, hogy a 6 évesnél fiatalabb gyermekek ingyen használhatják a felvonót. A Kő-pataki-tó környezete remek hely a gyereke számára, ahol amellett, hogy körbejárhatják és megcsodálhatják a tavat, egy zseniális, fából épült játszótér is található, melynek köszönhetően a legkisebbek sem fognak itt unatkozni.
Ha már kabinos felvonó, akkor ne feledkezzünk meg a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonóról sem, amellyel 20 perc alatt feljuthatunk csaknem 2000 méteres magasságba. A csúcsról a városba történő visszatérésre több lehetőség kínálkozik. A közeli Liliom-hágóból (Przełęcz Liliowe) induló zöld jelzésen a Murowaniec menedékház (Schronisko Murowaniec) érintésével juthatunk vissza Kuźnicéba, ettől kicsit nehezebb a felvonó alatt vezető zöld jelzésű turistaút, és még igényesebb, de látnivalókban nagyon gazdag a Konrád-púpon (Kopa Kondracka) a Vörös-hegyekig (Czerwone Wierchy) vezető piros jelzésű turistaút, ez azonban már csak nagyobb gyerekekkel ajánlott.
 

 

Forrás és fotó: https://www.findbed.pl
Hirdetés
Hirdetés