Egy tátrai teherhordó rekordja az Óriás-hegységben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/09/05
Hirdetés

 

 

A Magas-Tátrában dolgozó Vladimír Hyžnay teherhordó 2018 augusztusában 70 éves rekordot adott át a múltnak azzal, hogy kicsivel több mint 2 óra alatt 165,5 kg-os súlyt vitt fel a hátán Csehország legmagasabb csúcsára, az Óriás-hegységben magasodó Sněžkára (1602 m). A rekord megdöntése és a csúcsnak a lengyel oldalon található Sziléziai háztól a hegyi teherhordók tiszteletére történő elérése során a szlovák teherhordót különböző súlyokkal két cseh fiatalember kísérte. Vlado Hyžnay délelőtt 10 óra 30 perckor indult a csúcsra, hátán 0,75 literes vizes palackokkal, melyek összsúlya 165,5 kg. volt. Ezzel megdöntötte Robert Hofer 70 éves rekordját, aki 1948-ban 160 kg-os acélcsövet szállított fel a Sněžkára az akkor épülő meteorológiai megfigyelő állomáshoz. A nagyjából 2 km. hosszú útvonalon a szlovák teherhordó nagyon jó teljesítményt nyújtott, még ha közben szkeptikusnak is érezte magát. „Azt hittem, már 4 órája megyek, de sokkal hamarabb felértem” – mondta a csúcsra érkezve.

 

 

Az út megtételéhez kicsivel több, mint 2 órára volt szüksége, annak ellenére, hogy menet közben olyan kellemetlen akadályokkal is szembe kellett néznie, mint az elhaladó autók, valamint a kavicsos és meredek ösvények. „Tavaly októberben a Magas-Tátrában, a Zamkovszky menedékházhoz próbáltam meg felvinni 176 kg-ot, mindössze 400 m-rel a cél előtt azonban le kellet rakni 22 kg-ot. Szóval örülök, hogy ez most sikerült” – mondta a rekordkísérlet után.
Ő maga azonban nem tartja fontosnak a rekordot. „A rekorddal tisztelettel adózom a hegyeknek és a teherhordók generációjának, akik annak idején árut szállítottak a Sněžkára. Számomra nem a rekord a lényeg, hanem tisztelgés az őseink emléke előtt” – tette hozzá a szlovák serpa, aki a csúcskísérletet saját maga által készített felszereléssel hajtotta végre.
A rekorddöntéssel egy időben a cseh Zdeněk Prách 150 kilogrammot szállított a csúcsra 1 óra 15 perc alatt, míg Milán Marhan 80 kg-os súllyal a hátán 40 perc alatt ért fel a csúcsra.
 
Forrás és fotó: https://www.interez.sk

 

Hirdetés
Hirdetés