A Gyűrűk Ura tájait megszégyenítő hegység a szomszédban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/07/28
Hirdetés

 

 

Nemrég egy barlangász poszttal elindítottuk európai barangolásainkról és felfedezéseinkről szóló sorozatunkat. Ebben a második írásban még mindig a hegyekből jelentkezünk és egy csodaszép túraútvonalat mutatunk meg. Nem vagyunk még csúcsformában, épp csak felálltunk az irodai székből, szóval nem kell megijedni, elsősorban nem az edzett túrázókhoz szólunk.
Szlovákia észak-nyugati részén a Kis-Fátra hegyeinek lábánál fekszik Terchová település (magyarul: Terhely) és a Vrátna folyó völgye. Innen a völgyből indul egy felvonó, ami azt jelenti, hogy minden fáradtság nélkül néhány perc alatt több száz méterrel feljebb kerülhetünk, egészen pontosan 1520 m magasra és elindulhatunk a néhány órás hegygerinctúrán vagy tele tömhetjük a hasunkat az itteni étteremben és irány vissza a lanovkával a völgybe.

 

A túra útvonala a kiindulási pontokon, a városban és a környező kempingekben jól ki van táblázva, méghozzá az egyes szakaszok várható időtartamával együtt. Ez elég jó, hiszen megsaccolhatjuk előre, hogy mennyit bírunk és eszerint tervezhetjük meg a túránkat. Tapasztalataink szerint egy közepesen edzett kiránduló simán hozza a térkép szerinti időket, sőt.

 

Mi első körben a hegygerinctúrát választottuk, 11 km-en keresztül egészen a völgy másik településéig, Stefanováig. (Viszonylag jó a buszközlekedés a környéken.) A következő pedig a Rozsutec csúcs megmászása volt, összesen kb. 12 km és közel 1000 méter szint megmászását jelentette. Itt már nem árt némi túratapasztalat, hiszen a hegynek vannak olyan részei, ahol a kezünket is használni kell a haladáshoz.
Az elméletileg népes állatvilágból a madarakon kívül csak mókust láttunk, medvékkel nem találkoztunk, lehet, mind épp Magyarországon kirándultak.
Az alábbi képeken tehát a hegyeket nyári formájukban láthatja, de télen is látogatható a vidék a síelőknek és egyéb téli sportok kedvelőinek.
Érdekes, hogy nem sok magyarral találkoztunk, sem hegymenetben, sem a kempingben, ahol megszálltunk. Ezzel ellentétben Krakkóban, a zsidó negyedben az első hangosabb mondat, amit elcsíptünk, ez volt: „Ó, zsidó könyvek, de jó!” Krakkó is szuper város, azt hamarosan bizonyítjuk, de most maradjunk még Szlovákiánál, mutatjuk a hegyeket!
További fotók a velvet.hu oldalon tekinthetők meg!
Forrás és fotó: https://velvet.hu
Hirdetés
Hirdetés