A téli túrázás szabályai avagy nem kell félni a hegyektől Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/11/27
Hirdetés
A tél már kopogtat az ajtón, már lehullott az első hó, és nem csak a Magas-Tátrában. A szenvedélyes turisták száméra azonban ez még nem jelenti a szezon végét. A téli zárlatot is figyelembe véve számos gyönyörű úti cél közül választhatunk, ahol élvezhetjük a jégvilág szépségeit. Ehhez azonban jól fel kell öltözni. Ahogy azt a turisták körében ismert mondás is mondja, nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista. Ivan Krajčíral. a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Szlovák Paradicsom alközpontjának vezetőjével beszélgettünk arról, milyen felszereléssel kell rendelkezni annak, aki téli túrára indul.
1. Meleg ruházat
Rendesen fel kell öltözni! Fontos a megfelelő lábbeli, kényelmes kabát, fagyos időben pedig az aláöltözet. Ne feledkezzünk meg a sapkáról, sálról és kesztyűről sem.
2. Tartalék ruházat
Azt hiszem, a többség igazat ad nekem abban, hogy amikor izzadtan felérünk a csúcsra, szó szerint folyik rólunk a víz. Elég csak pár percig leülni, és azt is elfelejtjük, hogy viharok és betegségek is vannak a világon. Ezért aztán jó ötlet tartalék pólót és zoknit vinni magunkkal, amely jól jöhet egy rosszul megválasztott cipő esetén, vagy ha véletlenül egy szurdokban belelépünk a vízbe. Ha pl. a Szlovák Paradicsomba indulunk, érdemes tartalék kesztyűt is magunkkal vinni, amely könnyen átnedvesedhet a létráktól vagy a hóval érintkezve.

 

 

3. Folyadék és energiapótlás
Ahogy bizonyára sokan tudják, nagyon fontos a folyamatos folyadékbevitel. Soha nem tudhatjuk, mi vár ránk, mi történik velünk a természetben. Jó ötlet tehát egy termosz forró tea, amely a téli napokon is gyorsan felmelegít minket. Az energiapótlásról is ajánlott előre gondoskodni, legalább aprósütemény vagy valamilyen gyorsan felszívódó élelem formájában.
4. Világítás
Télen korán sötétedik, és ha a túra valamiért nem a tervezettek szerint alakul, és tovább tart a kelleténél, jól jöhet egy lámpa. Erre használhatjuk akár a mobiltelefont is, de vészhelyzet esetén ennek energiáját inkább tartalékoljuk az esetleges segítségkérésre. Ha a hegyekben ragadunk, soha ne térjünk le a jelzett ösvényekről!
5. Mobiltelefon
A mobiltelefon ne csak azért legyen nálunk, hogy a barátainkkal megosszuk az élményeinket – itt vagyok a hegyekben! – hanem azért is, hogy szükség esetén segítséget tudjunk hívni. Ha kell, hívjuk a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS) a 18 300 (Lengyelországban TOPR a 601 100 300) központi telefonszámon, vagy hívjuk a konkrét hegyvidéken dolgozó hegyimentők ügyeleti telefonszámát. Az okostelefonunkra telepítsük fel a hegyimentők alkalmazásait, amely pontos koordinátákat adnak a helyzetünkről, megkönnyítve ezzel a hegyimentők munkáját.
6. Túrabot
Soha nem lehetünk kellően elővigyázatosak! A fagyok, a havazás és a jég pillanatok alatt korcsolya pályává változtathatják a szurdokokat. Elég egy figyelmetlen lépés, és máris megtörténhet a baj. Ebben az időszakban rendkívül hasznos lehet a túrák során egy pár túrabot, amelyek kellő segítséget jelenthetnek a nehéz helyzetekben.
7. Hágóvas
Nem szükséges jégmászó felszerelés, elég egy egyszerű, a bakancsra csatolható turista hágóvas. Ilyeneket ma már bármelyik sportboltban viszonylag olcsón be lehet szerezni. A turistautak ebben az időszakban már sokszor lejegesednek, és ezt kevesebben szeretik, mint amennyien nem. Az igényesebbek számára jól jöhet egy túracsákány, amellyel a nehéz szakaszokon lépéseket tudunk vájni a jégbe.
8. Elsősegély felszerelés
Ez nem kötelező, de hasznos lehet. Leukoplaszt, fásli, olyan apróságok, amelyek nem foglalnak el túl sok helyet, de egy esetleges baleset esetén felbecsülhetetlen értékük lesz.
Téli útlezárások
Mielőtt téli túrára indulunk, győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott útvonal télen járható-e? A Szlovák Paradicsom pl. – a Kyseľ-szurdok via ferratája kivételével – egész évben elérhető, a szurdokban november 1-től június 15-ig téli zárlat van. A Magas-Tátrában szinte ugyanezen időtartamban szintén téli zárlat van érvényben, de a Hunfalvy-völgyi menedékház kivételével az összes többi magashegyi menedékház látogatható.
Végül egy jó tanács: mindig saját képességeinknek megfelelő túraútvonalat válasszunk, és ehhez alkalmazkodjon a felszerelésünk. A túra előtt informálódjunk az útvonal járhatóságáról ás aktuális állapotáról az adott nemzeti park vagy a HZS honlapjáról. Soha ne túrázzunk egyedül, mindig legyen velünk valaki, aki segítséget nyújthat, ha bajba kerülünk. Vészhelyzet esetén hívjuk a hegyimentőket a 18 300, vagy Lengyelországban 601 100 300 telefonszámon!

 

Forrás és fotó: https://dennikreporterky.com

 

Hirdetés
Hirdetés