Ismét napirenden a nemzeti park belépő Szlovákiában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/09/02
Hirdetés
A nemzeti parkokba való belépésért vagy a park területén eltöltött éjszakákért fizetendő külön illetékből befolyó összeggel növelni lehetne a környezetvédelmi projektekre fordítható forrásokat – állítják a szlovák pénzügyminisztérium elemzői, akik szerint hasonló intézkedésekkel fokozatosan 130 millió eurót lehetne összegyűjteni. 
Ha nemzeti park, akkor egyeurós belépő – ezzel az ötlettel rukkoltak elő a pénzügyminisztérium elemzői, akik szerint az 1 eurókból évente minimum 6 millió eurót lehetne begyűjteni. „Alternatív megoldás lehet a védett területen eltöltött éjszakáért fizetendő extra illeték” – olvasható a tárca elemzőinek jelentésében. Az így begyűjtött összeget aztán visszafordíthatnák az adott terület fejlesztésére, például a túraösvények javítására vagy különböző környezetvédelmi projektekre. Az elemzők szerint azért elkerülhetetlen alternatív finanszírozási formákat keresni, mert a környezetvédelmi projektek uniós forrásokból vagy állami költségvetésből való finanszírozása hosszú távon tarthatatlan. 

 

Bár az elemzők tervezete sokakat meglepett, az illetékek Szlovákiában sem számítanak ritkaságnak. Például a barlangokba való belépésért is fizetni kell, s ugyanúgy belépő kifizetése után látogatható a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park, ahol az egynapos jegy 1,50 euróba kerül. Más európai országokban is fizetni kell a nemzeti parkokba való belépésért, például a szomszédos Lengyelországban, Ausztriában és a szlovákiai turisták által intenzíven látogatott Horvátországban is. A világ számos, természeti szépségek miatt sűrűn látogatott országában az országból való kilépéskor 50–100 euró közötti környezetvédelmi illetéket kell fizetni. 

 

Tomáš Ferenčák, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint a tárca nem határolódik el teljesen ettől az ötlettől. „Ez a kérdés viszont nem csak a minisztériumot érinti. Egy hasonló lépést széles körű szakmai vitának kell megelőznie, például az önkormányzatok vagy az idegenforgalomban vállalkozók részvételével” – nyilatkozta lapunknak a szóvivő, azzal, hogy ez a vita egyelőre még el sem kezdődött. A díj bevezetése egyébként nem lenne zökkenőmentes, ugyanis Szlovákiában számos állami nemzeti parkban a turistaútvonalak magánterületeken is átvezetnek, így az illetéket csak a tulajdonosok beleegyezésével lehetne beszedni. 

 

Forrás és fotó: https://ujszo.com

 

Hirdetés
Hirdetés