A Tátra építészei Majunke Gedeon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/07/15
Hirdetés
Elegáns szállodák, fürdőházak, magashegyi menedékházak és egyedi templomok nélkül a tátrai települések kevésbé mutatnák vonzó arcukat. A települések képét uraló néhány vasbeton monstrumot viszont a késő modernizmus jegyében tervezték. A Müller Antal, Majunke Gedeon és Hoepfner Guidó által tervezett épületek viszont még napjainkban is az európai elegancia magas szintjét képviselik.
Kitörölhetetlen nyomokat hagyott a tátrai településeken a szepesszombati családból származó Majunke Gedeon, akit a történészek a tátrai építészet legfontosabb alakjának tartanak. Ő honosította meg a Magas-Tátrában a nyugat-európai városokban és falvakban abban alkalmazott jellegzetes, favázas építészeti stílust.

 

Majunke tervezte többek között a Tátralomnic központjában ma is álló egykor Lomnic Hotel épületét, amely több éven át félelmetes romként uralta a település központját, de hamarosan ismét régi fényében láthatjuk újjáéledni. Ugyancsak ő tervezte a Kis-Tarpataki-völgyben álló Téry-menedékházat, amely 2015 méter tengerszint feletti magasságban épült a XIX. század utolsó éveiben. A legenda szerint Szepesszombatban, ahol élt, egy térről a munkások egy nagy tükör segítségével fényjeleket küldtek az építkezéshez.

 

 
Forrás: https://zivot.cas.sk; Fotó: www.nostalgicketatry.sk
Hirdetés
Hirdetés