Egyes történelmi épületek újjáépülnek, mások romba dőlnek

Egyes történelmi épületek újjáépülnek, mások romba dőlnek

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://dromedar.zoznam.sk
2024/01/11
Néhány történelmi épületet sikeresen újjáépítettek, míg mások évek óta hanyatlanak.
Hirdetés

Az utóbbi időben néhány történelmi épületet sikeresen újjáépítettek a Magas-Tátrában, más épületek viszont évek óta hanyatlóban vannak. Ahogy azt Maroš Semančík, a késmárki múzeum munkatársa elmondta, az épületmentés pozitív példái között szerepel az újtátrafüredi Villa Lavína. Az omladozó emeletes, favázas Tündérlak (Villa Bellevue) vagy a tátralomnici fürdőház viszont a negatív példák sorát gyarapítja.

Tündérlak

„A Magas-Tátra ma is álló legrégebbi épülete siralmas állapotban van, hamarosan az összedőlés veszélye fenyegeti. Az 1950-ben épült Tündérlak Ótátrafüreden, a városháza felett található. Eredetileg Nagy Háznak hívták, mivel akkoriban a legnagyobb épület volt a telepen, hisz korábban csak földszintes gerendaházak épültek” – magyarázta Semančík. Elmondása szerint az épület a fürdővendégek elszállásolására szolgált, több prominens személy, így többek között Ferenc Ferdinánd trónörökös is megszállt ott egy ideig. A láthatóan rozoga épület jelenleg körbe van kerítve.

Egyes történelmi épületek újjáépülnek, mások romba dőlnek-2
A Tündérlak
Egyes történelmi épületek újjáépülnek, mások romba dőlnek-2
Forrás: Vladimir Baran

Kuszmann-bazár

Ezzel szemben Újtátrafüreden folyik a Penzák (korábban Palace) felújítása, és hamarosan befejeződik Tátralomnic első üzlete, a Kuszmann-bazár rekonstrukciója. „Az eredeti épületet 1903 telén, miután befejeződött a szezon a Tátrában, ismeretlen tolvajok felgyújtották és kirabolták. Amikor a tulajdonos 1904 elején megtudta, hogy az épület megsemmisült, ugyanazon a helyen új épületet kezdett építeni. Az épület nyárra el is készült, a földszinten üzletet, az emeleten szállásokat alakította ki” – mondta Semančík.

Egyes történelmi épületek újjáépülnek, mások romba dőlnek-1
A Kuszmann-bazár 2023-ban
Egyes történelmi épületek újjáépülnek, mások romba dőlnek-1
Forrás: Nagy Árpád

Az épület üzemeltetési igazgatója, Miriama Vojčíková elmondta, hogy a kulturális emlék helyreállításának költsége 5,5 millió euróra rúg. A munka a múlt évben kezdődtek, miután az egyik tátrai szállodát is birtokló cég megvásárolta az épületet. Jelenleg már működik étterem és a Tátra első kézműves péksége, a fennmaradó részt szállásokká alakítják.
„Az eredeti épületet Kuszmann Gyula késmárki kereskedő 1896-ban építette, a tűzvész után, miután újjáépítették áruház lett belőle. Később Tatry Hotel néven is ismerték. A rekonstrukció során igyekeztünk a lehetőségekhez mérten legjobban megőrizni az épület eredeti, XIX. század végi megjelenését, elsősorban korabeli fényképek alapján, amelyekből nem sok volt” – magyarázta Vojčíková, hozzátéve, hogy a projekt során meg kellett felelniük a műemlékvédelem feltételeinek is.
Forrás: https://dromedar.zoznam.sk

Hirdetés
Hirdetés