Tátrai különlegességek - A Szent Anna templom Javorinán

Tátrai különlegességek - A Szent Anna templom Javorinán

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/03/09
Hohenlohe herceg kezdeményezésére és anyagi támogatásával 1903-ben épült fel Javorinán a római katolikus Szent Anna templom. A protestáns vallású herceg és felesége nyughelye a templom előtt található.
Hirdetés

A népi építészet stílusában épült római katolikus fatemplomot Hohenlohe herceg építtette 1903 augusztusában, annak ellenére, hogy ő maga protestáns, és egyúttal a zári (Ždiar) katolikus templom patrónusa is volt. Tiszteletére a Hohenlohe család címere díszhelyet kapott a templomban. 
Tátrai különlegességek  A Szent Anna templom Javorinán-1

A Szent Anna templom
Tátrai különlegességek A Szent Anna templom Javorinán-1
Forrás: Nagy Árpád

A templom elődje egy fából épült kápolna volt a XIX. század közepéről, amelyet a Horváth család építtetett. A templomot a szepességi Bliesner építész épített fel helyi munkások segítségével.

Az alsótátrafüredi templom mintájára építették

Az épület külső megjelenése az alsótátrafüredi (Dolný Smokovec) templomra emlékeztet, melyet Majunke Gedeon tervezett. Az építkezéshez felhasznál faanyag a herceg erdőiből származott, a templom oltárát Mayer faragóművész készítette. A három harangot Aradon öntötték, a toronyórát pedig a késmárki Schwing órásmester készítette. A templomban található a (Keresztre feszítés baldachinokkal” című késő barokk dombormű a XVIII. század végéről, melyet rocaille díszítés egészít ki. Az ezüstözött és aranyozott klasszicista pacificale szintén a XVIII. század közepéről származik. A templomot Szent Anna, az erdei munkások védőszentjének tiszteletére szentelték fel.
Forrás: https://www.facebook.com

Hirdetés
Hirdetés