Ótátrafüred karcsú, fehér hölgye

Ótátrafüred karcsú, fehér hölgye

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/03/20
Ótátrafüred központjának egykori gyönyörű épületeiből mára csak a legkisebb, a Hegyi Mentőszolgálat épületével szemközt álló meteorológiai állomás maradt hírmondónak.
Hirdetés

Karcsú, fehér, elegáns, és tagadhatatlanul Ótátrafüred (Starý Smokovec) szívéhez tartozik. Szerény mérete ellenére sokaknak nyújt értékes ismereteket az időjárás alakulásáról. Valószínűleg így lehetne egy mondatban jellemezni a több mint száz éve Ótátrafüredet díszítő meteorológiai állomás kis épületét.

A festői régi Ótátrafüred

1869-et írtak, amikor a fejlődő Ótátrafüreden felépült a festői Kávéház (Kaffeehaus) épülete, amely szinte azonnal a település domináns épülete lett. Voltak itt üzletek, biliárd- és táncterem, sőt, több szobában is el lehetett tölteni az éjszakát.

Ótátrafüred karcsú, fehér hölgye-1
A Kávéház Ótátrafüreden
Ótátrafüred karcsú, fehér hölgye-1
Forrás: Nagy Árpád

15 évvel később, 1884-ben a lőcsei Szepesi Hitelbank Majunke Gedeon tervei alapján a Kávéházzal szemben felépítette a 46 szobás Hotel Scepusiát.

Ótátrafüred karcsú, fehér hölgye-2
A Scepusia szálló Ótátrafüreden
Ótátrafüred karcsú, fehér hölgye-2
Forrás: Nagy Árpád

A két hatalmas épület között pár évvel később felépült egy kisebb épület, amely átvészelve a történelem viharait a két előbb említett épülettel ellentétben a mai napig fennmaradt. 1905-ben a tátrafüredi utak kereszteződése közelében épült fel a kis meteorológiai állomás, amely Miskolcon, a Diósgyőri Vasműben készült. Az alsó részén tégla, felső részén üvegszekrénnyel ellátott építményt szecessziós elemek díszítették.

Napjainkban

Ma hiába keressük a nagy szállodát, a Scepusiát a múlt század 60-as éveiben bontották le, és hasonló sorsra jutott a Kávéház is. A kis meteorológiai állomás azonban immár 117 éve továbbra is a turistákat szolgálja.
A Scepusia helyén a Tatra, a Čedok és a Hegyi Mentőszolgálat épülete található, az egykori Kávéház helyén pedig Tátraváros Polgármesteri Hivatalának épülete áll. Ótátrafüred szívében az egykori legkisebb épület maradt az egyetlen kapocs a múlttal.

A meteorológiai állomás egykor és ma

A Hegyi Mentőszolgálat munkatársai naponta frissítik az időjárási információkat, a meteorológiai állomáson barométer áll az erre utazó látogatók rendelkezésére.

Ótátrafüred karcsú, fehér hölgye-3
A meteorológiai állomás 2023-ban
Ótátrafüred karcsú, fehér hölgye-3

A Hegyi Mentőszolgálat munkatársa, Branislav Sikorčin ügyes kézzel fogott hozzá a hasznos, látogatott, de paradox módon kevéssé karbantartott állomás helyreállításához, új fényt lehelve az időjárási körülmények miatt megviselt kis építménybe. Kívánjuk, hogy az állomás még sok éven át segítse a turistákat a túrák tervezésében.
Forrás: https://www.tatryportal.sk

Hirdetés
Hirdetés