10 mondat, amit NE MONDJ egy felvidéki magyarnak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/02/26
Hirdetés
Látszólag ugyanolyanok vagyunk, hisz magyarul beszélünk, mégis legtöbbször, amikor felmerül, hogy Szlovákiából származik az illető, azonnal csodabogár lesz, és fantasztikusabbnál fantasztikusabb kérdések merülnek fel vele és származásával kapcsolatban.
Érdekes módon szinte mindig ugyanazok a kérdések pörögnek, így a legtöbb felvidékinek már sok facepalm és szemforgatás által gondosan kitenyésztett válasza van arra, hol is tanult meg magyarul. Nem célom ebben a cikkben boncolgatni, mi is annak az oka, hogy az esetek nagy részében ilyenkor nagyjából akkora figyelem irányul szerencsétlen felvidékire, mintha éppen ágyékkötőben nyammogná a banánt.

 

Történelemórát sem szívesen tartanék arról, miért tanyázik fél millió magyar odaát, de egy kis útmutatást adhatok, milyen kérdéseket hanyagoljunk, ha nem akarjuk, hogy szerencsétlen bősz arcletépések közepette átkozzon meg minket a Tátra és Jánošík minden haragjával.

 

Milyen szépen beszélsz magyarul, hol tanultál meg? (Leginkább az anyaméhben, mint te)
Mikor költöztetek ki Szlovákiába? (Nem mi költöztünk ide, hanem Szlovákia)
Miért nem költöztök vissza Magyarországra? (Mert a népvándorlás kora már kicsit régen lejárt)
És akkor nektek is Škodátok van? (Igen. Mindenkinek.)
Van az a kólának kinéző, Jäger-szerű italotok tudod… azt hogy tudja bárki is meginni? (Kofolának hívják, és azért, mert isteni)
Téged is meg szoktak verni az utcán, ha magyarul beszélsz? (Persze, minden áldott nap, Szlovákia Európa Battle Royal-ja)
A boltban szlovákul kell beszélned? (Ha azt szeretném, hogy a pultosbácsi megértsen, kénytelen vagyok.)
Akkor te biztos profin síelsz! (Sítalpakkal a lábamon szült a Tátra, mit vársz?)
Szlovákia? Akkor tuti te is minden nap azt a fura fehér kenyérszerű dolgot eszed, nem? (Knédli. Te egyébként minden nap pulikutyán lovagolsz át a Kilenclyukú hídon és gulyást eszel?)
Jó ország, mindig tankolni járunk át! (Lassan a címerbe is belekerül a Nagy Nemzeti Benzin képe)

 

(Természetesen a fenti sorok jócskán át vannak itatva iróniával. Már ami a válaszokat illeti. Nem az a probléma, hogy kérdeznek, hisz valahol izgalmas helyzet kisebbségnek lenni, és szívesen magyarázom el bárkinek is, mi az a knédli vagy a kofola. De attól, mert egy szerencsétlenül meghúzott határ másik oldalán születtem, ne sztereotipizáljanak ennyire bárgyú módon.)
 
Forrás: https://nullker.huPolák Zsóka, akitől ezúttal is elnézést kérek, hogy a cikk megjelenése idején sajnálatos hiba miatt lemaradt a forrásmegjelölés!  

 

Hirdetés
Hirdetés