265 éve született Mauksch Tamás

265 éve született Mauksch Tamás

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/12/13
1749. december 20-án született Mauksch Tamás (1749-1832) természetkutató, tanító, lelkész, később kereskedő, a Tátra növényvilágának egyik első tudományos kutatója.
Hirdetés
A Késmárki-Fekete-tó (egykori Mauksch-tó)
265 évvel ezelőtt, 1749. december 20-án született Mauksch Tamás (1749-1832) természetkutató, tanító, lelkész, később kereskedő, a Tátra növényvilágának egyik első tudományos kutatója. Országosan híres botanikusként két évtizeden át vezette a hazai és külföldi tudósokat a Tátrában, miközben szinte az egész hegységet bejárta. Mint a hegyek jó ismerője maga is leírta a hegységet, azonban 1826-ban írott Wegweiser durch die Zipser karpatischen Alpen c. munkája nem került kiadásra, ez a világosan, könnyen érthető nyelven írott mű csak kéziratban maradt az utókorra.
Kortársai, Asbóth János, Genersich Sámuel, Berzeviczy Gergely, valamint Fábri Jakab mellett Mauksch Tamás is kivette a részét a külföldi tudósok tátrai kalauzolásából, vezetői közreműködésük nélkül az Európa több országából érkezett neves tudósok minden bizonnyal kevesebb sikerrel végezték volna el tudományos kutatásaikat a Tátrában. A XVIII. század végén és a XIX. század elején Mauksch Tamás nem csak botanikai műveivel, hanem az odalátogató természetkutatóknak adott tanácsaival, kalauzolásukkal is jelentősen hozzájárult a Tátra és Tátraalja megismeréséhez. A tátrai helynevekben neve megmaradt a Nagyszalóki-csúcs oldalán található Mauksch-gödör és a Késmárki-völgyben lévő Mauksch-tó (ma Késmárki-Fekete-tó) elnevezésében. A nagylomnici templomban 1901. szeptember 8-án emléktáblát állítottak tiszteletére.
Forrás: Tátrai túrák, https://hu.wikipedia.org

 

 

Hirdetés
Hirdetés