Alapításának 150. évfordulóját ünnepelte Csorbató település Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/08/01
Hirdetés
Csorbató (Štrbské Pleso) település július végén ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját, amely bizonyos mértékig összefügg a Kassa-Oderbergi vasútvonal megépítésével, amely 1872-ben fejeződött be, és a vasútvonal egyik állomása Tátracsorbán (Tatranská Štrba) lett kialakítva. Az Eperjesi Állami Levéltár poprádi kirendeltségének vezetője, Zuzana Kollárová a TASR-nak elmondta, hogy a település alapítója Szentiványi József volt, aki annak idején egy házikót épített a tó partján. „A tó környezetének fejlesztésében azonban nagy érdemei vannak az 1873-ban alakult Magyarországi Kárpátegyesületnek, amelynek az volt a fő célja, hogy a Magas-Tátrában is terjessze a turizmust” – tette hozzá.

A monarchia időszakában a települést elsősorban a nemesség látogatta sportolás, turizmus vagy kikapcsolódás céljából. A XIX. század végén a Magas-Tátra, így Csorbató is különösen a német, magyar és osztrák vendégek kedvelt célpontja volt, ahol kisebb vadászházaktól kezdve a nagyobb szállodákig több épület is felépült, amelyek magas színvonalú szolgáltatást nyújtottak. „Olyan sikeres volt az egyesület propaganda tevékenysége, hogy idővel aztán más országokból is jöttek a turisták a Tátrába. 1918 aztán sorsfordító év volt a Tátra életében, amikor megalakult a Csehszlovák Köztársaság, és a fejlődő fürdőközpontok és luxusszállodák elvesztették német és magyar vendégkörüket. Az egyesület tevékenységét a haladó gondolkodású dr. Guhr Mihály vette át, aki nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezett. Az I. világháború után egyre nagyobb számban csehek érkeztek a Tátrába, közülük is érdekes személyiség volt Alojz Chytil, aki a barátait és az ismert művészeket is elhozta Csorbatóra, akik sokat segítettek a település népszerűsítésében” – tette hozzá Kollárová.
A gyógyfürdő turizmus fejlődése is jelentős mértékben hozzájárult Csorbató fejlődéséhez. Az 1948 utáni állami centralizáció alól a turizmus sem volt kivétel, ekkor bizonyos mértékig az ügyfélkör is megváltozott. „Csorbató fejlődése 1970 körül vett újabb nagyobb lendületet, amikor itt rendezték meg az északi sí-világbajnokságot. Az előkészületek részeként kiépült a település infrastruktúrája, jelentősen gyarapodott a sport- és szálláslehetőségek száma” – tette hozzá Michal Sýkora, Csorba (Štrba) polgármestere, aki szenvedélyes képeslapgyűjtő, Csorbatóból jelenleg több mint 15 ezer lapból álló gyűjteménnyel rendelkezik. Ekkoriban többek között újraélesztették a fogaskerekű vasút működtetését. Csorbáról Csorbatóig 1896 és 1933 között gőzvontatású fogaskerekű közlekedett, majd 35 évvel később, 1968-ban az illetékesek döntöttek az elektromos fogaskerekű működtetéséről, amely 1970-től üzemel. Kollárová szerint a világbajnokság megszervezéséből a környékbeli falvak is profitáltak, hiszen az állam azok fejlesztésébe is befektetett abban az időszakban.
A legmagasabban fekvő turisztikai és gyógyászati ​​település 1949 óta az akkor megalakult Tátravároshoz (Vysoké Tatry) tartozott, majd hosszan tartó vita után 2007-ben ismét Csorba község része lett. Csorbató létrehozásának 150. évfordulója alkalmából az önkormányzat befejezi a hatalmas Szentiványi-szobrot, melyet a tópart közelében szeretnének egy díszhelyre elhelyezni, hogy a látogatók is lássák, kinek köszönhetik a település fejlesztését.
Forrás és fotó: https://www.teraz.sk

Hirdetés
Hirdetés