Milyen lesz a tél? A mormoták egyértelműen megmondják Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/21
Hirdetés
Az alpesi környezetben élő mormoták viselkedése azt mutatja, hogy hamarosan megérkezik a tél. Már a múlt hét során valamennyi mormota visszahúzódott téli járataiba, ami a zoológus szerint egyértelműen azt jelzi, hogy hamarosan jönnek a fagyok. A mormoták ugyanis nagyon jó időjárás előrejelzők. „Az illatokból megérzik, ha jön a hideg, és még előtte visszahúzódnak a járataikba. A bejáratot kövek, sár és szalma keverékével torlaszolják el, melynek köszönhetően téli járataikba nem tud betörni a fagyos levegő. Mondhatjuk, hogy befalazzák magukat” – magyarázza Pavel Ballo, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (Správa TANAPu) szakértője a mormoták szokásait. Tapasztalatból tudja, hogy ha eltűnnek téli járataikban, akkor elkerülhetetlenül megérkezik a tél.

 

 

„Erről az egyedülálló viselkedésükről néhány évvel ezelőtt magam is meggyőződhettem. Akkor már augusztusban elbújtak járataikban, én pedig azon tűnődtem, mi történhetett. Nem sokkal ezután viszont lehullott több mint 30 cm hó. Amikor aztán ismét melegedett az idő, újra előbújtak a járatokból” – mondta Ballo. Ebben az évben a mormotakolóniák már október második hetében behúzódtak járataikba. „A mormoták általában október 15-e körül kezdik meg téli álmukat, így várható, hogy a tél hamarosan megérkezik, és valószínűleg kemény lesz.
A tátrai mormota
- akár 18 évig is él
- élete nagy részét átaludja
- hossza kb. fél méter
- naponta elfogyaszt 1 kg alpesi gyógynövényt
- ősszel testsúlyuk eléri a 6 kg-ot
- májusban párosodnak, a nősténynek egyszerre akár 6 kölyke is lehet
- sípoló hangjukkal és farkukkal kommunikálnak
- egyenes feltartott farokkal egymást üdvözlik, le-fel integető farokkal a veszélyt jelzik, nyolcasokat leíró farkukkal izgatottságukat fejezik ki.

 

 
Forrás és fotó: https://www.cas.sk

 

Hirdetés
Hirdetés