A tátrai mormoták már megkezdték fél éves téli álmukat

A tátrai mormoták már megkezdték fél éves téli álmukat

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/11/28
A tátrai kutatók megfigyelései alapján a Furkota-völgyben öt, a Malompataki-völgyben pedig három mormotakolónia él.
Hirdetés

A tátrai kutatók jelenleg a Furkota-völgyben (Furkotská dolina) és a Malompataki-völgyben (Mlynická dolina) élő mormotakolóniák feltérképezésén dolgoznak. Amint ezt befejezték, a későbbiekben még a Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) „feltárása” vár rájuk. Az előzetes becslések szerint a Furkota-völgyben öt, a Malompataki-völgyben pedig három mormotakolónia található.
A 2020-as adatokkal és más korábbi információkkal összevetve több mormotakolónia léte megerősítést nyert, másokat újként észleltek. Mindezt a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) jelentette be a szlovákiai emlősök kutatásával és védelmével foglalkozó országos tudományos konferencia befejezése után, amelyet a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen rendeztek november 24-25-én.

Összehasonlítás a 20 évvel ezelőtti helyzettel

A tátrai mormotakolóniáinak feltérképezésének célja, hogy a jelenlegi helyzetet összehasonlítsák a húsz évvel ezelőtti adatokkal, amikor a kiválasztott helyszíneken hasonló kutatásokat végeztek. A kutatás azt is kimutatta, hogy egyes kolóniák tevékenysége áttolódott a magasabban fekvő területekre. „Az endemikus tátrai populáció feltérképezése és megfigyelése során a kutatók kizárólag nem invazív módszereket alkalmaznak. A mormoták mellett a ragadozókra, az emberi hatásokra és a tájszerkezet változásaira összpontosítanak, ezek közé tartozik az erdőállomány megfiatalodása vagy az törpefenyővel borított területek elterjedése” – magyarázta honlapján a TANAP Igazgatóság. A mormotakolóniák megfigyelése során a TANAP kutatóállomás együttműködik a liptószentmiklósi Szlovák Természetvédelmi és Barlangkutató Múzeummal (SMOPAJ).  A nemzeti park igazgatóság tájékoztatott, hogy már az előzetes eredmények segíthetnek a mormoták élőhelyének fenntartásához, védelméhez és helyreállításához, valamint a faj megőrzéséhez szükséges megfelelő kezelési módszerek kialakításában.

Féléves hibernáció

A tátrai mormoták jelenleg téli járataikban téli álmot alszanak a téli odujukban, ahol hat hónapig maradnak. Biztonságos rejtekhelyükről általában április második felében bújnak elő. Mivel a mormoták a hibernáció idején nagyon érzékenyek a külső zavaró hatásokra, a TANAP Igazgatósága úgy véli, hogy emiatt is indokolt a Tátrai Nemzeti Parkban november 1-től június 14-ig tartó szezonális téli zárlat.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés