75 éves a Zsári menedékház a Liptói-Tátrában

75 éves a Zsári menedékház a Liptói-Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/14
A Zsári-völgyben, 1324 méter tengerszint feletti magasságban álló Zsári menedékház a Liptói-Tátra egyik legnépszerűbb menedékháza.
Hirdetés
A Zsári-völgyben, 1324 méter tengerszint feletti magasságban álló Zsári menedékház a Liptói-Tátra egyik legnépszerűbb menedékháza, amely a Bánya-hegyre (Baníkov), vagy a Baranyecre tervezett túrák kiváló kiindulópontja lehet. A könnyen megközelíthető menedékház az egész évben nyitva tartó menedékházak közé tartozik, hiszen a Zsár község feletti parkolóból a kék jelzésű aszfaltozott úton közvetlenül a házhoz juthatunk. Az enyhén emelkedő, könnyű feljutást biztosító úton a völgy szájától a menedékházig kb. másfél óra menetidővel lehet számolni.
A menedékházat a festői Zsári-völgyben a Fenyves-patak mentén érhetjük el. Az étteremben megpihenhetünk és felfrissülhetünk, ajándéktárgyakat vásárolhatunk, a ház mellett pedig a gyerekeknek játszótér és hegyirobogó kölcsönző is található. A menedékház története több érdekességet is kínál, amely szorosan összefügg a természettel, amelybe mi, emberek gyakran beavatkozunk. A háztól néhány méterre található a Liptói-Tátra áldozatiról megemlékező kegyeleti hely. Lavinák voltak, vannak és lesznek, és ez a legnagyobb veszélye ennek a hatalmas völgynek. Aki szereti a kontrasztokat, az ne halogassa a Zsári-völgy meglátogatását. A gyönyörű, „örökzöld” Zsári-völgyben a menedékháztól 15 percnyire található Šarafi-vízesés éles ellentétben áll a Szomorú-völggyel (amely két óra járásra található a menedékháztól a kék jelzésen), amely viszont száraz, szikkadt, úgy tűnik, mintha élettelen lenne. Persze ezen kívül is több ellentétet találhatunk itt, de most vessünk egy pillantást a ház történelmére.

1939. július 1-én nyitották meg

A Zsári menedékház története 1939-ben kezdődött, amikor elkezdték felépítését, és még ugyanabban az évben, július 1-én megnyitották a nyilvánosság előtt. A ház egyszeriben Szlovákia legmodernebb menedékházai közé került. Az alagsori hálóteremben 20 ágy, a földszint 10 szobájában pedig 30 ágy várta a turistákat, emellett viszonylag nagy étkező, hideg-meleg víz és petróleum világítás jellemezte a házat. A menedékházat jó megközelíthetőségének köszönhetően a turisták hamarosan szívükbe zárták, ahová ismert közéleti személyiségek, így pl. írók és festőművészek is szívesen ellátogattak. A II. világháború alatt a ház a rendszer által üldözötteknek nyújtott menedéket, majd partizánok lakták. Ez végzetessé vált a menedékház számára, mert a német hadsereg erős ellentámadása során a partizánok kénytelenek voltak elhagyni, és a német csapatoknak kiszolgáltatni azt. A németek nem kímélték, kifosztották és felgyújtották a házat, melyből csak az elszenesedett alapok maradtak meg.
Szerencsére a háború utáni újjáépítési program keretében 1946/47-ben megkezdődött a ház újjáépítése. Két évvel később a ház még csak a munkások szállásaként szolgált, majd az első gondnok megérkezése után fokozatosan megnyitották a turisták előtt. Különböző berendezésekkel (szennyvíztisztító, aggregátor), valamint melléképületekkel látták el a menedékházat. 2006-ban azonban a menedékház már nem tudott megfelelni a kor követelményeinek, így akkor a szó szoros értelmében lerombolták. Helyén az alapoktól kezdve felépítették a ma is álló menedékházat. Az új Zsári menedékház komplett elszállásolási és étkezési lehetőséget kínál a turistáknak. A ház egy rövid karbantartási időszaktól eltekintve egész évben nyitva van, ezen kívül jelentős lavinaveszély esetén is bezárja ajtaját. A házban lefoglalt szállással rendelkezők a téli szezont kivéve autóval is megközelíthetik a menedékházat.
A természet erejét azonban itt sem szabad alábecsülni. Erről a menedékház is meggyőződhetett, amikor 2009 márciusában az „Évszázad lavinája”-ként emlegetett hógörgeteg érte el a menedékházat, amely teljesen megváltoztatta ennek a szép völgynek az arculatát. Több hektár erdő és ültetvény semmisült meg. A lavina szakadási vonala 2-3 kilométer hosszú volt, miközben a hó lerakódása elérte az egy kilométert. A lavina után láncreakciót kiváltva további hét-nyolc lavina zúdult le a hegyoldalon, viszonylag röviddel egymás után. Csodával határos módon a menedékházzal szinte semmi nem történt, a kár csak minimális volt. Ez sajnos nem mondható el a néhány méterrel a menedékház mellett álló épületről, a Hegyi Mentőszolgálat állomásáról, ahol megsérült a tető és a kémény, megrepedtek a falak, betörtek az ablakok. A megalavina után a Zsári-völgy néhány hónapig elérhetetlen volt, de a hógörgeteg nyomait még hosszú idő után is láthatták a menedékházhoz érkező turisták.
A Zsári menedékház egy igazi gyöngyszem a hegyi menedékházak között. Elhelyezkedésének köszönhetően ideális kiindulópontja nem csak a Liptói-Tátra környező kétezreseire tervezett túráknak, de kezdő- vagy végpontja lehet a hegység legszebb tavaihoz induló túrának is. Figyelmes turistáknak itt jó esélyük van rá, hogy bepillantást nyerjenek a kisebb-nagyobb tátrai völgyek világába.

A menedékház paraméterei (2014)

Tengerszint feletti magasság: 1325 méter.
Kapacitás: 2-4 ágyas szobákban 40 ágy.
Megközelítési lehetőségek:
Zsári-völgy (Žiarska dolina) parkolóból a kék jelzésen 1 óra 30 perc.
Bérlő: Ing. Miroslav Dzuroška
web: www.dolinky.szm.com
e-mail: ziarskachata@szm.sk
Telefon: +421 44 559 1525, +421 917 598 721.
GPS: N 49.181030°, E 19.719470°.
Forrás és fotó: https://www.infoglobe.sk
Hirdetés
Hirdetés