Gondot okoz a hóhiány a tátrai botanikus kertben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/06
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Tátralomnicon található botanikus kertjében az év végén szokatlanul kevés hó veszélyezteti a kevésbé ellenálló évelők és egyes fás növények életét. „A hóréteg amolyan szigetelő rétegként működik, védelmező paplanként takarja be a növényeket. A száraz fagy azért veszélyes, mert a fagyos talajon a kevésbé ellenálló évelő növények és egyes fás növények takarás nélküli gyökerei megfagyhatnak” – mondta el Janka Černická, a TANAP Állami Erdészet felügyelete alá tartozó tátralomnici botanikus kert vezetője. Amikor nem fedi hó a növényeket, a botanikus kert az emberek segítségére szorul.

 

„A virágok kevésbé ellenállóak a faggyal szemben, ezért a színültig telt virágcserepeket fűrészporral töltött melegágyba tesszük, különben elpusztulnának. Ez főleg a mocsaras területen élő növényekre érvényes, ahol magas a talaj nedvességtartalma, és a fagy a talaj fölé emelheti a növények gyökereit. Ha nincs elég hó, a gyökerek a száraz fagynak kitéve elpusztulnak” – tette hozzá Černická. A botanikus kert dolgozóinak tavasszal azonnal vissza kell temetni a gyökereket a talajba. Az ilyen fajok közé tartozik a lisztes kankalin (Primula farinosa), amelyet cseréppel együtt ültetünk el a mocsárban. Minden kiültetett alpesi növény erős gyökérzettel rendelkezik, így könnyebben ellenáll a téli időjárásnak.

 

A botanikus kert azonban nem csak a növények otthona, élnek itt ritka békafajok is, mint pl. a gyepi béka (Rana temporaria) vagy a barna varangy (Bufo bufo). „A békák már októberben téliesítették magukat, amikor kimásztak a kövek alól a beásták magukat a tavak mélyén lévő iszapba, ahol a tél folyamán alszanak. Tavasszal, amikor érzik a közelgő ébredés és a szaporodási időszak közeledtét, a befagyott tavak jegén látjuk viszont őket” – mondta el a szakember.
Télen a botanikus kert dolgozói a nyár folyamán felhalmozott közel száz féle virág vetőmagjainak válogatásával és tisztításával foglalkoznak. Ezek egy részét később kiküldik a kertészeteknek, az új növényekkel kiegészítik és megújítják a botanikus kert sziklakertjeit, az új palánták egy részét pedig eladásra kínálják a botanikus kert látogatóinak. A TANAP tátralomnici, május elejétől szeptember közepéig nyitva tartó botanikus kertjében a látogatók a nyár folyamán közel 300 féle növényt láthatnak. Azok a látogatók, akik a téli időszakban érkeznek a Magas-Tátrába, a TANAP tátralomnici múzeumában tekinthetik meg a Tátra ritka virágait. Az üvegvitrinekben és a diorámákban a vegetációs szintek szerint mutatják be a tátrai virágokat, az év folyamán mintegy 150 virágfajt lehet ily módon megtekinteni. Természetesen olyan növények is élnek a Tátrában, melyeket nem lehet a botanikus kertben bemutatni.

 

 

Hirdetés
Hirdetés