Kilövési engedély egy problémás medvére Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/24
Hirdetés
A Magas-Tátrában a medvehelyzet nagyon hasonló a tavalyihoz, a medvék továbbra is elkeserítik a tátrai településeken élők, az ott tartózkodók életét. Tátraváros önkormányzata az elmúlt napokban kapta meg az újabb – két éven belül immár a negyedik –, az embereket veszélyeztető medve kilövésére az engedélyt, melyet azonban még az illetékes minisztériumnak jóvá kell hagyni. Az utóbbi időben Felsőtátrafüreden, az egészségház környékén a tavalyihoz képest gyakrabban találkoznak az ott lakók medvével. Ezek nem mindig közvetlen találkozások, de a medvék szinte minden éjjel meglátogatják az épületek melletti szemeteseket. „Rendszeresen járnak ide medvék, a konténerek körül minden reggel szét van szórva a szemét” – mondta el egy ott lakó. A medvék által hátrahagyott szemét eltakarításához az önkormányzatnak közmunkásokat kellett alkalmazni. Ezen kívül gyakori a medvék jelenléte Újtátrafüred nyugati, Sibír nevű részén, valamint Tátralomnicon.

 

A közelmúltban a kukázó medvék elleni védekezés egyik lehetséges megoldásaként az is szóba került, hogy védőfalat építsenek a szemetes konténerek köré, amelyen nem tudnak áthatolni a tátrai ragadozók. Ezek a konténerek általában az épületek bejárata közelében helyezkednek el, ami a lakók szerint szintén probléma, mivel így a medvék még közelebb kerülnek az emberekhez, miközben táplálék után kutatnak a konténerekben. A Tátrában eddig két problémás medvét lőttek ki, egy harmadiknak a kilövésére pedig megvan a szükséges engedély. A szükséges engedélyt Tátraváros önkormányzatának kérésére a Környezetvédelmi Minisztérium adja ki. Az engedély birtokában a poprádi Kerületi Erdészeti Hivatal a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetét (Štátne lesy TANAPu) jelöli ki a kilövés végrehajtására. Az idén kiadott negyedik kilövési engedély augusztus elejétől, a tavaly kiadott harmadik engedély viszont november végéig érvényes.

 

Az elmúlt évben három ilyen engedélyt adtak ki. „Ebből kettőt végrehajtottunk, a harmadik medve kilövése a rövidesen beköszöntő tél miatt sikertelen volt” – mondta el Jozef Hybler, a TANAP zoológusa, hozzátéve, hogy az erdészek nem az egyetlen szervezet, amelynek vadászati joga van a Tátrai Nemzeti Parkban. Az egészségház közelében élők ebben az évben számos alkalommal hívták az erdészeket. „Az éjjeli órákban gyakran sok medvét láttak a konténerek közelében, köztük egy nőstény és kölykét is. Csakis úgy lehet kilőni egy medvét, hogy előtte megvizsgáljuk, nem egy olyan nőstényről van-e szó, akinek is kölyke van” – magyarázza Hybler. Hozzátette, a kérdéses szemétgyűjtő konténerek az erdő szélén álló fák alatt találhatók, és a medvék csak éjszaka látogatják azokat.
Az utolsó kísérletre a problémás medve kilövésére néhány nappal ezelőtt került sor. Az erdészek nem voltak biztosak benne, sikerült-e eltalálni a medvét, vagy sem, mivel az állat eltűnt az erdőben. „A lövés a fák között a sötétben mozgó medvére irányult, de nem tudtunk pontosan célozni. Természetesen az erre kiképzett kutyák segítségével a lövés után átvizsgáltuk a helyszínt, ahogy azt ilyenkor szokásos, de a valószínűleg megsebesült medvét eddig nem sikerült megtalálni” – mondta a zoológus. Ha a medve nem is sebesül meg a lövéstől, a hanghatástól annyira megijed, hogy pár napig nem jelenik meg azon a környéken. „A medvékkel kapcsolatos problémákat a rendőrségre is be lehet jelenteni, akik rendszeresen kapnak bejelentést az állampolgároktól, és nem csak az egészségház környékéről” – fejezte be Hybler.

Frissítve 2013. szeptember 30-án:
Szeptember 29-én, szombatról vasárnapra virradó éjszaka a Tátrai Nemzeti Park erdészei Újtátrafüred Sibír nevű részén egy lövéssel kilőtték a medvét. "A kilőtt medve egy 150 kg-os nőstény volt, akinek nem volt kölyke" - tájékoztatott Lenka Burdová, a TANAP szóvivője. 

 

 

Hirdetés
Hirdetés