Menedékházak egy helyen - www.menedekhaz.info

Menedékházak egy helyen - www.menedekhaz.info

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/12
Egy-egy fárasztó túra végén (vagy közben) jóleső érzéssel térünk be az útba eső hegyigunyhók ajtaján, hogy megpihentessük elcsigázott tagjainkat, együnk valami kalóriadús elemózsiát, vagy épp szomjunkat oltsuk.
Hirdetés

Mentsváraink a hegyekben

A Magas-Tátrát járók számára bizonyára nem ismeretlen a menedékház fogalma. Egy-egy fárasztó túra végén (vagy közben) jóleső érzéssel térünk be az útba eső hegyigunyhók ajtaján, hogy megpihentessük elcsigázott tagjainkat, együnk valami kalóriadús elemózsiát, vagy épp szomjunkat oltsuk. Ezek a mentsvárak sok viszontagságtól mentesítenek minket és nem ritkán életet is mentenek. Elsősorban a magasabb, azon belül is a látogatottabb hegységekben találkozhatunk velük, de a „menedékház-életérzés” nincs tengerszint feletti magassághoz kötve: Magyarországon is található néhány ilyen létesítmény. A hegyi házak paradicsoma természetesen az Alpok, ugyanakkor szép számmal találunk belőlük a Kárpátok és a többi európai közép- és magashegység területén is.
Amikor  ismeretlen, vagy kevésbé ismert terepre szervezünk hegyi túrákat, ajánlatos előzetesen felmérni a menedékházak terén várható viszonyokat is. Ilyen esetekben a megelőző tájékozódás gyakran igen hosszadalmas keresgélésbe fordulhat (sokszor még akkor is, ha ismerjük valamennyire az adott ország nyelvét). A 2013 májusában indult menedekhaz.info weboldal célja, hogy könnyen áttekinthető formában összegyűjtse a közép-európai turistatársadalom számára leginkább érdekes hegyi házakat, és lehetőség szerint naprakész információkkal szolgáljon ezekről. Mindehhez természetesen jól jön néhány segítő kéz: várjuk a további menedékház ajánlásokat, s ha valakinek részletesebb házismertető írásához támadna kedve, attól sem tartjuk vissza! A menedékházakkal kapcsolatos legfrissebb híreket pedig a napi rendszerességgel jelentkező Facebook oldalunkon lehet nyomon követni...
Forrás és fotó: https://www.menedekhaz.info
Hirdetés
Hirdetés