Nagytakarítás a tátrai tavakban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/29
Hirdetés

 

 

„Minden évben találunk valami oda nem illőt a vízfelszín alatt, ezúttal sem volt ez másképp. Négy tátrai tóból a búvárok összesen 189,5 kilogramm szemetet hoztak a felszínre” – mondta Pavol Kráľ, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) szervezésében létrejött „Tiszta vizek” projekt koordinátora. Ez az eredmény annak a 65 búvárnak köszönhető, akik a hideg tátrai tavakban sok mindent összeszedtek, ami nem odavaló: rengeteg műanyagpoharat, üvegpalackot, konzervdobozt, műanyag szatyrokat és zacskókat.

 

Az idei év kuriózuma egy, a huszadik század elejéről származó fajanszedény volt, amely a Csorbai-tóból került elő. Találtak a Monarchia idejéből származó rozsdás evezőt, gumitömlőt, 200 literes hordót, acélrudat, étkészletek darabjait, linóleum darabokat és acélsodronyt.

 

A kitakarított tavak közül ezúttal is, mondhatni hagyományosan a Csorbai-tó volt a legszennyezettebb. Ebből 37 búvár 128,5 kilogramm szemetet gyűjtött össze. A búvárok a vízfelszín alatti rossz látási viszonyok miatt szinte csak találomra tudták felkutatni azokat a hulladékokat, amelyeket a turisták a vízbe dobálnak. A Poprádi-tóban dolgozó 15 búvár pl. autóalkatrészt és karosszériaelemet és más egyéb, elsősorban élelmiszerek csomagolására használt tárgyakat emeltek ki a vízből. 5 búvár takarította a Felkai-tavat, akik mindössze fél kilogramm szemetet, főleg csomagolóanyagot találtak a tóban. Az Új-Csorbai-tóban 8 búvár tevékenykedett, ők 2,5 kilogramm szemetet hoztak a felszínre. A legaktívabb búvár, egy pozsonyi fiatalember háromszor bukott le a víz alá, ő egymaga összesen 38,5 kg. szemetet gyűjtött össze.
A „Tiszta vizek” akciót ebben az évben immár 19. alkalommal rendezték meg. Az elmúlt 19 évben a tátrai tavakban 1233 merülést hajtottak végre, ennek során 4770 kg. hulladékot hoztak felszínre. A legtöbbet, 506 kg-ot 2004-ben, a legkevesebbet, 50 kg-ot 1994-ben gyűjtötték össze. Az elmúlt évben, 2011-ben 48 búvár 203 kg. hulladékot szedett össze. Míg a múltban főleg az építési hulladék dominált, az utóbbi években inkább az élelmiszerek csomagolóanyagi vannak túlsúlyban.
Hirdetés
Hirdetés