A Tátra nem csak túrákat kínál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/06
Hirdetés

 

Késmárk, Thököly síremléke

 

A Magas-Tátra nyáron számtalan lehetőséget kínál kiránduláshoz, magashegyi túrázáshoz. Azok a látogatók, akik nem tudják, hol kezdjék ismerkedésüket a Tátrával, a településeken (Csorbató, Ótátrafüred, Tátralomnic, valamint nyaranta Barlangliget) található információs irodákban kaphatnak megfelelő felvilágosítást.

 

A legnépszerűbb túraútvonal kétséget kizáróan a Felső turistaút (Tatranská magistrála), amely széles skáláját kínálja a magashegyi terepeknek. Emellett viszonylag igényes útvonalak vezetnek pl. a Tengerszem-csúcsra, a Vörös-torony-hágóra vagy a Rovátkára. Némelyik csúcs csak hegyi vezető kíséretében látogatható. A kisgyermekes családoknak is megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket kínál a hegység, pl. akadálymentes turistautakkal, melyeket a fogyatékkal élők is bátran használhatnak.

 

Ma már azok sem unatkozhatnak a Tátrában, akik nem túrázni érkeznek a hegységbe. A Csorbai-tavon csónakázni, Ótátrafüreden íjászkodni vagy bungee trambulinozni lehet. A Tarajkán a gyerekek kipróbálhatják a Summer Tubingot, amelynek 75 méter hosszú pályáján gumibelsőszerű felfújható kerekeken lehet lecsúszni. A Tarajkáról Ótátrafüredig gurulhatunk a speciális hegyi rollerral (Horské kolobežky), vagy hegyi kerékpárt is bérelhetünk. Tátralomnicon a siklóernyőzést lehet kipróbálni, de érdemes ellátogatni a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) múzeumába is.
A Magas-Tátra legnépszerűbb üdülőhelyei Ótátrafüred, Csorbató, Tátralomnic, valamint Zár a Bélai-Tátrában. Kényelmes, sokszor meglehetősen olcsó szállásokat találunk a hegység lábánál fekvő kisebb falvakban. Ma már senkinek sem jelenthet gondot ízlésének és pénztárcájának megfelelő szálláshelyet találni az interneten. Mindenki, aki a Magas-Tátra Turisztikai Egyesülettel szerződésben álló szállásadónál eltölt minimum két vagy három éjszakát, különböző kedvezményekre jogosító, ingyenes Tátra-kártyát (Tatry Card) igényelhet. „A kártya használói ingyen utazhatnak a tátrai villamoson és felvonókon. Így autójukat a szálláson hagyhatják, emiatt nem kell parkolási díjat fizetniük, arról nem beszélve, hogy hozzájárulnak a tátrai környezet védelméhez is” – mondta Peter Chudý, az egyesület vezetője. A Tátra-kártya amellett, hogy ingyenes utazási lehetőséget biztosít, kedvezményes belépési lehetőséget nyújt egyes múzeumokba, élményfürdőkbe, valamint kedvezményre jogosít a szerződött éttermekben, sportüzletekben.
Tippek a látogatóknak
- Használják ki a Tátra-kártya által nyújtott fenti kedvezményeket.
- Ajánlott kijelölt parkolóhelyen parkolni, még akkor is, ha ezért fizetni kell. Jobb kifizetni néhány eurót a parkolásért, mint az esetleges magasabb összegű bírságot. Az egész napos parkolás díja 5,60 €, de vannak ingyenes parkolók is, igaz, ezek általában távolabb vannak a települések központjától. Parkolási díjat naponta reggel 6 és este 6 óra között kell fizetni, ezért ha valaki korán reggel beáll a parkolóba, az akár ingyenesen is parkolhat.
- Ha valaki nem szeretne a hegycsúcsok magasságáig eljutni, de szereti a magashegyi túrázást, valamelyik menedékházban keressen magának szállást. Ezeken a helyeken legjobb előre gondoskodni a szállásról (telefon vagy e-mail), és hogy biztos legyen a szállásfoglalás, sok helyen előleget is kell fizetni. Adott esetben elképzelhető, hogy előzetes szállásfoglalás nélkül is kapunk szállást a menedékházban, de erre csak akkor van esély, ha a menedékházban nincs teltház. Még ilyen esetben is lehetőség van arra, hogy bent éjszakázzunk a házban, saját hálózsákunkban a padlón, vagy más, erre alkalmas helyen. A menedékházak árai 12-25 € között változnak éjszakánként, félpanzióval.
- Nem szabad elfelejteni, hogy a Magas-Tátra teljes területe nemzeti park, ahol ennek megfelelően kell viselkedni, és mindig be kell tartani a park látogatási rendjében foglaltakat.
- Magashegyi túra előtt a körülményekről ajánlott tájékozódni a Hegyi Mentőszolgálatnál (HZS), és egyidejűleg ügyeljünk arra, hogy szállásadónkat tájékoztassuk túránk célpontjáról, valamint várható visszaérkezésünk időpontjáról.
Egyéb látnivalók a Tátra környékén
A szepesi városok, így Késmárk, Szepesszombat és Lőcse gazdagok gótikus középkori emlékekben. Ezekben a városokban, így pl. a késmárki várban egész nap a történelmi és kulturális emlékek között bolyonghatunk. Több élményfürdő is megtalálható a Tátra közelében, így pl. Poprádon és Besenyőfalván. Akiknek nem okoz gondot, néhány kilométeres utazás, érdesem ellátogatni a Pieninekbe és Alsólehnicre. Tutajozhatunk a Dunajecen, megnézhetjük az egykori Vörös kolostort, valamint túrázhatunk a Pieninek Nemzeti Park turistaútjain, felmehetünk akár a legendás Korona-hegy tetejére is. Ha már itt vagyunk, és időnk is van, érdemes meglátogatni a czorsztyni víztározó partján álló Nedec várát, vagy a szintén közelben található Ólubló várát.
Hirdetés
Hirdetés