Torlódások a Halastó felé vezető úton Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/18
Hirdetés

 

 

A nyári szezonban napi rendszerességgel torlódások és forgalmi dugók alakulnak ki a Zakopanéból a Halastóhoz vezető turistaút parkolójába vezető útvonalon. A lengyel közutak kezelői a torlódások elkerülése érdekében olyan módszert dolgoztak ki, melynek bevezetésével megszüntethetők a parkolóba vezető úton a nyári szezonban jellemző állandó forgalmi dugók. A rendszer bevezetése után a Bialkai-szénégető (Palenica Bilaczanska) nevű parkolóba csak azok a gépjárművezetők mehetnek majd fel, akik előzetesen, SMS-ben foglaltak ott helyet.

 

 

 

A Tátra lengyel oldala évente 3 millió látogatót vonz. Annyi a turista, hogy a nyári szezon csúcsán a hegycsúcsokra vezető keskeny ösvényeken rendszeresen torlódás alakul ki, amely veszélyt jelent a turistákra, valamint a Tátra élővilágára is. A Lengyel-Tátra legnépszerűbb turistaútja a Halastóhoz vezető turistaút. A nyári szezonban, vagy a hosszú hétvégéken a tóhoz látogató turisták száma naponta eléri a 10.000 főt. „Ez túl sok, a tátrai természet nehezen viseli az ilyen mértékű turistaforgalmat. Emiatt a Tátrának ezen a részén korlátozni kell a gépjárműforgalmat, különben a turistaösvények teherbírásukat meghaladó számú turistát kell hogy fogadjanak” – mondta Paweł Skawiński, a Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója.
„Ekkora tömeg negatív hatással van a Halastó környékén élő állatokra, pl. a medvékre” – tette hozzá Filip Zięba, a TPN vadállatokkal foglalkozó munkatársa. „Tudjuk, hogy a medvék gyakran tartózkodnak a turistautak mentén, és a sűrű aljnövényzet közül figyelik a turisták mozgását. Várnak egy nyugodt pillanatra, amikor átmehetnek az út túloldalára. Állandóan élelmiszer-maradékok után kutatnak. Olyan is előfordult, hogy az emberek próbálták szendviccsel megetetni a medvebocsokat. Ez az állat számára azonban a halálos ítélettel egyenlő, mert így elveszíti természetes vadságát, és nem lesz képes a vadonban, önállóan táplálékhoz jutni” – mondta a szakember.
A TPN ezeket is figyelembe véve szeretne a Bialkai-szénégetőhöz vezető úton kamerákat felszerelni, melyeknek a felvételeit közzétennék az interneten. A turisták így a szálláshelyek vagy pedig az információs irodák számítógépei elé ülve láthatnák, mekkora forgalom van ezen az útvonalon. Ezen kívül különleges, az autópályákon megszokott információs fénypaneleket helyeznének ki, amely tájékoztatja a gépjárművezetőket a várható torlódásról. Ennek tudatában a gépjárművezetők még időben elkerülhetik a Tátrának ezt a részét, és egy másik, kevésbé forgalmas célpontot tűzhetnek maguk elé. „A zsúfolt útvonalakat és a Halastó körüli tömeget látva a turisták egy része remélhetőleg más célpontot választ majd magának” – fejezte ki reményét az igazgató.
A közlekedési szakemberek már dolgoznak azon a rendszeren, amelyet a Krakkóból Zakopanéba vezető úton az idei év elején vezettek be. A rendszer az utat szegélyező fénytáblákkal a Tátra alatt vezető főutakról alternatív útvonalakra irányítja az autósokat, így a gépjárművezetők időben értesülnek a dugókról, és gyorsabban tudnak megfelelő elkerülő utat találni. Ugyanezt a rendszert szeretnék bevezetni a Halastóhoz vezető útvonalon is. A forgalom gyorsítása érdekében a közeljövőben két új körforgalmat is kialakítanak, egyet Wierch Poroniec, egyet pedig Łysá Polana közelében. A közlekedési szakemberek reményei szerint 2014 közepére készen lesz a rendszer, alternatív megoldásként azonban az is szóba került, hogy csak azok az autók mehetnének fel a Halastóhoz vezető parkolóba, akik előzetesen, pl. SMS-ben megváltották a parkolójegyüket.
Forrás és fotó: https://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés