Felvidék Anno - falinaptár 2012-re Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/18
Hirdetés

 

 

Mindezidáig nem jelent meg olyan típusú kalendárium a régi Felső Magyarországról, amelyben helyenként száz évesnél is régebbi képeslapok korhű lenyomatai szerepelnek. A Százszorkép Kiadó idén megtörte az érdektelenség jegét, és az Erdély Anno és Székelyföld Anno naptárak mellett előrukkolt a Felvidék Anno falinaptárral is.

 

A hangulatos korabeli felvételeken megelevenedik a békebeli Kassa, Pozsony, Galánta, Késmárk, Bártfa, Lőcse, Trencsén, Komárom, Ótátrafüred, Dévény, valamint Szepesvár és Árva vára is, de egy különleges felvételen a híres dunajeci tutajosok is feltűnnek a régi magyar-lengyel határról. A ritka képeslapokhoz érdekes szövegek és felvidéki honlapcímek is társulnak. Balázs D. Attila szerkesztő elmondta, hogy nagy élmény volt e vadonatúj témával, a Felvidékkel foglalkozni, egyben döbbenetes volt a kutatás és a gyűjtés során szembenézni azzal, milyen gazdag volt mind anyagi, mind szellemi értelemben a történelmi Magyarország északi vidéke. „Az Anno naptárak szerkesztés egyfajta misszió, mivel a kalendáriumok a külföldieknek is szólnak, ugyanis a képeslapokhoz a magyar mellett angol nyelvű ismeretterjesztő szöveg is olvasható” – tette hozzá. A kiadó 2010-ben indította el a határon inneni és túli könyvesboltokban kapható Anno sorozatát erdélyi képekkel. Mint Balázs D. Attila elmondta, tervezik Anno és most kalendáriumok kiadását a Felvidékről és Erdélyről, bemutatva az egykori képeslapok helyszíneinek mai képét is.

 

A Felvidék Anno falinaptár megvásárolható a Százszorkép Kiadó honlapján, a könyvesboltokban, valamint az internetes könyváruházakban is.
Hirdetés
Hirdetés