TATRATEA - a világ legerősebb teája

TATRATEA - a világ legerősebb teája

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/11/09
Alkoholból, cukorból, gyógynövény- és teakivonatokból valamint gyümölcspárlatokból áll ez az egyedi, gyümölcstea alapú ital.
Hirdetés
A Szlovákiába látogató turisták az utóbbi időben új csomagolásban találhatják meg az üzletek polcain a közel 10 éves múltra visszatekintő, felsőkategóriás alkohol különlegességet, a Tatrateát. A rettenetesen igényes csomagolás és logó bizony nem csak külsőleg okoz meglepetést, hanem belsőleg is.

Tatratea (korábbi ismert nevén Tatranský Čaj)

A Tatrateát (korábbi ismert nevén Tatranský Čaj) a vendéglátóhelyeken féldecis pohárban szolgálják fel, a lendületesen lehúzott feles nyomán azonban a meglepett vendég se köpni, se nyelni nem tud. Szeme könnybe lábad, a levegő is belészorul. Ilyenkor nem árt, ha van a keze ügyében egy pohár jófajta sör, így sikerülhet a torkában lángoló tüzet eloltani. Ez a tea ugyanis 32–72 % alkoholtartalmú ital, melyet általában teával, esetleg forró vízzel hígítva szoktak inni. Az egyedi, gyümölcstea ízű ital alkoholból, cukorból, gyógynövény- és teakivonatokból valamint gyümölcspárlatokból áll, a recept természetesen szupertitkos.

 
Az ital eredete azokra a szép tátrai időkre nyúlik vissza, amikor zimankós teleken a kolibába megérkezők a különféle hegyi gyógynövényekből főzött teát nemes egyszerűséggel tömény szesszel öntötték nyakon. A hagyomány felelevenítése és palackozott újragondolása a 2002-ben alapított KARLOFF s.r.o. nevű vállalkozásnak köszönhető. A TatraTea itatós, egy üvegnyit könnyedén fel lehet hörpinteni egy kisebb társasággal, úgyhogy csak óvatosan a kínálgatással…

Hagyomány újragondolva

A könnyen azonosítható, letisztult, egyszerű palackok tetején ékeskedő „T” betűt az évszázados múltra visszatekintő fafaragás és ékszergyártás inspirálta, melynek designja az élet, a szerelem, a boldogság, termékenység szimbólumait tartalmazza, az alkohol mennyiségét pedig egyszerű színskála segít azonosítani.
TATRATEA - a világ legerősebb teája-1
TatraTea
TATRATEA - a világ legerősebb teája-1
Forrás: Sulcz Móni
A lime-zöld üvegben kapható TatraTea 32 % Citrus erősen citromos íze teljes összhangban áll az erős a gyümölcs-tea aromával. A finom barack árnyalatú, gyümölcsös-meggyes ízű TatraTea 42 % White tiszteletben tartja a fehér tea jelenlétét. A sorozat első darabjaként 2004 elején jelent meg a polcokon a fekete színű üvegben kapható TatraTea 52 % Original a legendás fekete tea kivonataival játszik. A lila színű üvegben megvásárolható, áfonyás illatú, vörös színű TatraTea 62 % Goralsky az Original tea fekete áfonya kivonattal és aromával dúsított változata. Ezt kóstolva áfonyabomba robban a szánkban, ám alkoholnak nyoma sincs. Hihetetlenül ügyes módon rejtették el a 62 %-ot. Masszív alkoholistáknak leginkább a titán metál színekben pompázó, betyárerős TatraTea 72 % Zbojnícky teakombinációja ajánlható, amely az Original tea csökkentett cukortartalmú, de viszont 20 %-al magasabb alkoholtartalmú változata.
 
 
Hirdetés
Hirdetés