Nem büntetnek a helytelen parkolásért Zakopanéban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/01/09
Hirdetés

 

Zakopanéban a városi rendőrség úgy döntött, hogy nem büntetik a nem megfelelő helyen parkoló autósokat. - Nem akarjuk, hogy a vendégek rossz szájízzel hagyják el a várost – mondta az önkormányzat illetékese.

 

A Tátraalja a turizmusból él, az idegenforgalmi csúcsszezonban Zakopanéba sok látogató érkezik, ilyenkor nehéz parkolóhelyet találni a városban. 
Sok gépjárművezető olyan helyen hagyja autóját, ahol egyébként nem lehetne parkolni, pl. a keskeny utcákban, a kereszteződések közelében. Az ilyen szabálytalanságokért 300.- złoty pénzbüntetés és 1 büntetőpont járna az autósoknak. „Amennyiben szigorúan betartjuk az előírásokat, akkor jó néhány autóst meg lehetne büntetni. Tudjuk azonban, hogy legtöbbjüket nem a rossz szándék vezérli, amikor szabálytalanságot követnek el, hanem az, hogy egyszerűen nem találnak parkolóhelyet. Ezek a turisták nem szeretnék azzal tölteni a szabadságukat, hogy parkolóhelyet keresnek Zakopane zsúfolt utcáin. Mi viszont nem szeretnénk elrontani a turisták vakációját, ezért úgy döntöttünk, hogy elsősorban figyelmeztetjük a turistákat.” – mondta Wiesław Leonard, a városi rendőrség parancsnoka. Természetesen nem lesznek elnézőek azokkal szemben, akik nyilvánvalóan megsértik a törvényt, pl. tilosban vagy zöld területen parkolnak, bár az ilyen esetek száma elenyésző.
A turisztikai ágazat képviselői elismerésüket fejezték ki a döntés miatt. Követendőnek tartják azt a Nyugat-Európa síterepein már elterjedt megközelítést, hogy az önkormányzati szolgáltatások, vagy a rendőrség elsősorban segítsék, ne pedig korlátozzák a turistákat. Ehhez megfelelő parkolóhelyeket kell kialakítani, nem pedig büntetni a szabálytalan parkolásért. „Amennyiben elriasztjuk a turistákat, a következő alkalommal valószínűleg nem nálunk fognak pihenni” – mondta Ryszard Sikora, a Dél-Lengyelországi Idegenforgalmi Kamara elnöke. – „A zakopanei rendőrség hozzáállása mindenképpen dicséretes, amit be kellene vezetni az ország más üdülőhelyein is. Sajnos nem ritka, hogy a turisták a magas bírságok miatt keserű szájízzel emlékeznek vissza lengyelországi üdülésükre” – tette még hozzá a szakember.

 

Hirdetés
Hirdetés