Csaknem elkészült az új közlekedési csomópont Kuźnicéban

Csaknem elkészült az új közlekedési csomópont Kuźnicéban

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/07/03
Több hónapos csúszást követően várhatóan még a nyári szezon előtt befejeződik a kuźnicei új transzfer állomás építése.
Hirdetés

Több hónapos csúszás után...

A zakopanei hatóságok szerint több hónapos csúszást követően várhatóan még a nyári szezon előtt befejeződik a kuźnicei új transzfer állomás építése. A kétszintes állomás számos olyan funkciót lát majd el, amelyek tehermentesítik Kuźnice forgalmát. Az alsó szint három peronján található a városi buszok, a személyszállító kisbuszok és taxik megállóhelye, ezen kívül külön helyet jelölnek ki az utasok be- és kiszállására. A tér föld feletti részét csak gyalogosok használhatják, ezen a szinten pihenőpadok, kerékpárparkolók lesznek elhelyezve, valamint itt állították fel a Tátrai futárok emlékművét, melyet június 20-án avattak fel. 

Csaknem elkészült az új közlekedési csomópont Kuźnicéban-1
Az új közlekedési csomópont
Csaknem elkészült az új közlekedési csomópont Kuźnicéban-1
Forrás: Nagy Árpád

Június közepére csaknem befejeződött az elmúlt évek egyik legnagyobb zakopanei beruházása, a Kuźnicébe érkezők azonban az új épületet szinte egyöntetűen rémálomnak nevezik. Łukasz Filipowicz, Zakopane újonnan megválasztott polgármestere szerint Kuźnice új csomópontját még a Tátra turisztikai főszezonjának kezdete előtt megnyitják, a beruházás azonban a polgármester szerint is kissé túlértékelt és túlméretezett. „A tér lehetne kisebb, intimebb, és nem feltétlenül kellene ennyi betont tartalmaznia” – mondta a polgármester, aki azt is bejelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy a behemót betonszerkezetet úgy „szépítsék”, hogy az jobban beleolvadjon a tájba.

Csaknem elkészült az új közlekedési csomópont Kuźnicéban-2
A Tátrai futárok emlékműve
Csaknem elkészült az új közlekedési csomópont Kuźnicéban-2
Forrás: Nagy Árpád

Szigorítások várhatóak a Kuźnicéba vezető úton

Az új városvezetés ezzel együtt változtatásokat szeretne kieszközölni a Kuźnicéba vezető úton. Kuźnice számos turistaút kiindulópontjaként, valamint a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) vezető felvonó alsó állomásaként nagyon népszerű hely a magashegyi turisták körében. A városi hatóságok azonban azt tapasztalták, hogy a látogatók nagyon gyakran megsértik a Tátrai vezetők útjára (ul. Przewódników Tatrzańskich) vonatkozó behajtási tilalmat. Az út felső részének bejáratát jelenleg a Városőrség őrzi, ez azonban hamarosan megváltozik. Zakopane új polgármestere szerint Kuźnice bejáratánál kamerarendszert kell kialakítani, amely automatikusan leolvassa az autók rendszámát, majd összehasonlítja azt a behajtási engedéllyel rendelkező járművek adatbázisával. Ha az autó nem rendelkezik behajtási engedéllyel, tulajdonosa pénzbírságot kap. Érdekes módon a tiltott útszakasz kezdetén már most is vannak kamerák, ezek működéséhez azonban emberi jelenlét szükséges.
Forrás: https://portaltatrzanski.pl; https://portaltatrzanski.pl; https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés