A Tátrai Nemzeti Park felhívása a hegymászókhoz Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/02/14
Hirdetés
A lengyel Tátrai Nemzeti Park (TPN) a sítúrázókhoz hasonlóan a hegymászók figyelmét is felhívta a Tátrai Nemzeti Parkban érvényes szabályok betartására, valamint a természet tiszteletére. A Tátrában jelenleg ideális téli körülmények uralkodnak, és egyre jobbak a hegymászás feltételei. A hegymászók egyre nagyobb számban töltik az idejüket a hegymászásra kijelölt területeken, de sajnos azokon a területeken is, ahol nincs engedélyezve ez a tevékenység. Ezek a területek – különösen a Nyugati-Tátrában – fontos menedékei a vadon élő állatoknak, pl. a zergéknek, akiknek az életében bármilyen emberi jelenlét nagy stresszt és nem kívánatos fenyegetést jelenthet. Az emberektől megijedő zergék energiát veszíthetnek, amely az ebben az időszakban nehezebben hozzáférhető táplálék hiánya mellett veszélyezteti a túlélésüket.

 

A mászóterepekhez vezető útvonalak a Tátrában élő medvék téli barlangjai közelében vezethetnek. Az ember megjelenése ezeken a területeken megzavarhatja a medvék téli álmát, az állatok felébredhetnek, ezzel pedig az életük is veszélybe kerül, hiszen előfordulhat, hogy az állatok nem élik túl a telet. Ne feledjük, hogy a medvék ébredése a téli álomból olyan folyamat, amely nagy energiákat emészt fel – az állatok a teljes hibernálás során szükséges energiaszükségletük 75 %-át ekkor használják fel. Ezért különösen fontos, hogy a medvét semmi ne ébressze fel téli álmából. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a téli álmából felébresztett medve veszélyes lehet az emberre, a megrémült állatok ugyanis agresszívan viselkedhetnek.

 

Ebből a szempontból a legveszélyesebb a Lengyel-Jávor-púp (Jaworzyńska Czuba) környéke, valamint a Flach-kémény (Komín Flacha) és a Pados-torony (Zagonna Turnia) közötti terület. A néhány tátrai medvére felhelyezett műholdas nyomkövetőnek köszönhetően a szakemberek biztosan tudják, hogy ezen a területen vannak téli álmot alvó medvék. Nincs azonban minden állat ellátva nyomkövetővel, így bárhol számolni kell azzal, hogy a jelzett utakról letérve medvebarlangra bukkanhatunk. A nemzeti park munkatársai rendszeresen járőröznek a területen, és bírságot szabnak ki a szabályok megsértőivel szemben. A TPN ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ez nem jelenti azt, hogy csak a fenti területekre figyelnek, a parkőrök folyamatosan járőröznek valamennyi, a hegymászók számára nem hozzáférhető területen.

 

 

Hirdetés
Hirdetés