Egyre több a baleset a Tátrában, jelentősen nőtt az áldozatok száma Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/07/04
Hirdetés
A szlovák hegyekben már hosszú idő óta emelkedik a balesetek száma, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) csak 2022 első felében mintegy 1700 balesetet regisztrált, ami annyi, mint tavaly egész évben. Marek Biskupič, a HZS igazgatója elmondta, hogy az idei év első hat hónapjában 25 ember vesztette életét a hegyekben, míg tavaly ugyanebben az időszakban 11 halálos áldozat volt, 2021-ben pedig egész évben 31.
Ahogy nyáron megnő a turisták száma a hegyekben, úgy nő azoknak a száma is, akik a hegyimentők segítségére szorulnak. Különösen a Magas-Tátrába érkezik egyre több turista, ahol a téli zárlat után június közepétől minden túraútvonal nyitva áll számukra. Az elmúlt évben is itt jegyezték fel a legtöbb beavatkozást, a Hegyi Mentőszolgálat ezért minden turistát óvatosságra int. „Javasoljuk, hogy minden túrára megfelelően készüljenek fel. Indulás előtt ellenőrizzék a területre vonatkozó időjárás-előrejelzéseket és figyelmeztetéseket. Öltözzenek az időjárásnak megfelelően, és viseljenek szilárd lábbelit. Csomagoljanak sok élelmiszert és folyadékot, legyen teljesen feltöltött a telefonjuk, és töltsék le rá a HZS alkalmazást. A túrára időben kell indulni, és főleg nem szabad túlbecsülni képességeinket” – tanácsolta Biskupič.

A túrázóknak nemcsak önmagukkal, hanem a természettel szemben is felelősségteljesen kell viselkedni. „Ne hagyjanak hátra szemetet, ne csapjanak felesleges zajt, ne ijesszék meg vagy etessek az állatokat, ne gyújtsanak tüzet, ne szedjenek bogyókat és gombákat, és ne tépjék le a növényeket. Ha kutyával megyünk túrázni, kedvencünket mindig tartsuk pórázon” – figyelmeztetett Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park igazgatója.
Ugyanakkor azt javasolja, hogy csak a jelzett túraútvonalakon mozogjunk, amelyekből a Tátrában közel 700 kilométer áll a turisták rendelkezésére, de a magashegyi területeken meglévő hómezőkön is óvatosan kell eljárni. A kevésbé tapasztalt vadvízi evezősöknek azt ajánlja, hogy tartsák tiszteletben azt az iránymutatást, mely szerint a nemzeti parkban a Béla folyó összefolyása alatti új beszállóhelyet csak a legtapasztaltabb vadvízi evezősöknek ajánlják.
A modern technológia, mint például a HZS alkalmazása megkönnyíti a hegyimentők számára a terepen végzett igényes munkát. A program immár harmadik éve működik, és eddig több mint 250 alkalommal nyújtott segítséget. „A HZS összes hívásának csaknem egynegyedére azért van szükség, mert az emberek eltévednek vagy elakadnak a hegyvidéki terepen, ami riasztó helyzet. Az olyan modern eszközök nélkül, mint a HZS alkalmazása, a segítségnyújtás nagyon nehéz és különösen időigényes lenne. Az alkalmazásnak köszönhetően pontosan tudjuk a hívó földrajzi helyzetét, akit vagy visszairányítunk a túraútvonalra, vagy gyorsan a segítségére sietünk anélkül, hogy nagyobb területet kellene átkutatnunk” – mutatott rá Biskupič.
Filip Maleňák, az alkalmazást fejlesztő Medical Information Technologies munkatársa szerint az alkalmazás tavaly mintegy 80 esetben segített. „Idén úgy döntöttünk, hogy még inkább átalakítjuk az alkalmazás webes portálját. Mostantól a műveleti központ a chaten keresztül fotókat is küldhet a rászoruló turistáknak. Ez a funkció különösen hasznos olyan helyzetekben, amikor a mentők elégtelen térerő hiányában nem tudnak szabványos módon kommunikálni a turistákkal, és így a fotók segítségével könnyebben el tudják magyarázni nekik, hogy hogyan kell eljárni az érkezésükig” tette hozzá a szakember.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés