Ne építsünk kőembereket a hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/06/22
Hirdetés
A természetben is találkozhatunk tömegpszichózissal. Itt most nem az egyes turistautak ünnepnapi vagy hétvégi túlzsúfoltságára gondolunk, hanem az egymásra rakott kisebb-nagyobb kövekre, amelyek egyfajta szobrokat alkotnak. Biztosan mindenki találkozott már velük a természetben tett utazásai során.
Ha egy ilyen szobor megjelenik valahol, a kirándulók legtöbbször egy másikat állítanak mellé, majd még egyet, és így tovább. Sokan azt gondolják, hogy ez megszépíti a természeti környezetet és ez tetszeni fog a többi turistának is, ez azonban nem így van. A köveknek ott kell maradniuk, ahol vannak. Az élettelen természetnek is fontos funkciója van, és a kövek egyik helyről a másikra való áthelyezésével megzavarjuk a táj jellegét, amely különösen érzékenyen érintheti az ottani élővilágot.

Más a helyzet a Himalájában, ahol ezek a „kőemberek” útjelzőként szolgálnak a hegymászók számára. A világon gyakorlatilag bárhol találkozhatunk velük – Csehországban például nagyon népszerűek –, Szlovákiában viszont világviszonylatban is az egyik legjobbnak mondható a túraútvonalak jelölése, így ebből a szempontból nincs értelme kőembereket építeni.
A kőember építést a nemzeti parkok vezetői is rossz szokásnak nevezik, amely többféleképpen károsíthatja a természetet. A vízfolyások közelében pl. a rovarlárvák és más állatok a sziklák alá bújnak, és elpusztulnak, amikor a kövekkel együtt kiveszik őket a vízből. Ha ezek a kőszobrok magasak, vagy nagy magasságban, például a sziklák szélén vannak felépítve, erős szélben eldőlve lezuhanhatnak, és veszélyeztethetik az alatta lévő embereket.
Ne feledjük, hogy mi csak látogatók vagyunk a hegyekben, amelyet ugyanolyan állapotban kell ott hagyni, mint amilyen megérkezésünk előtt volt.
Forrás és fotó: https://www.cezhory.sk

Hirdetés
Hirdetés