A Tátrában hiányoznak az illemhelyek és a hegy lábánál a parkolóhelyek Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/06/07
Hirdetés
Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter a Magas-Tátrában tárgyalt a menedékházak bérlőivel, a hegyimentők és a természetvédők képviselőivel azokról a kérdésekről, melyek hosszú évek óta viták tárgyát képezik. A bérlők hiányolják például a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területéről az illemhelyeket, és a menedékházak korszerűsítéshez is forrásra van szükségük. A környezetvédelmi miniszter által nemrégiben kezdeményezett találkozó többek között válasz volt a menedékház bérlők és a hegyivezetők kritikájára, miszerint a nemzeti parkban teljes autós tilalom van érvényben.
„Úgy vélem, hogy ez a megbeszélés a Magas-Tátra régió természetvédelmi érdekeknek és a turisták elvárásainak megfelelő fejlődésének a kezdete. A megbeszélésen szóba került a magas-tátrai turizmus szerves részét képező menedékházak ökológiai korszerűsítésének támogatási lehetősége is. Ez pótolhatatlan nemcsak a turizmusfejlesztés, hanem Szlovákia legrégebbi nemzeti parkja természeti örökségének védelme szempontjából is” – zárta a megbeszélést a miniszter.

A találkozón részt vett több tátrai menedékház bérlője, a Hegyi Mentőszolgálat vezetősége, a hegyi vezetők és a TANAP képviselői. A bérlők egyetértenek abban, hogy a menedékházak ellátására épített hegyi utakon elképzelhetetlen a turisták szállítása. „Mindannyian örülnénk, ha hatékonyabban tudnánk működni. Szóba kerültek az elektromos autók, amelyeknek nyilván vannak költségei, és nem lehet azonnal megoldani, erre fel kell készülni” – mondta Milan Štefánik bérlő.
Amellett hogy a miniszter a jelenlegi helyzet korszerűsítését és fejlesztését szorgalmazza, a megbeszélés egyik fontos témája a hiányos közlekedési infrastruktúra volt. Štefánik rámutatott, hogy a régióban hiányoznak a parkolóhelyek – pl. nagyobb parkolóházak a hegyek lábánál –, és nem megoldott onnan a turisták további szállítása.
„A nemzeti parktól nem kapunk segítséget, mindent a minisztériumon keresztül kell megoldani. Hiányoznak az illemhelyek és kevés a pihenőhely is. Naponta kb. 10 ezer turista érkezik a Poprádi-tóhoz, és nincs egyetlen nyilvános WC sem. Ugyanez a helyzet a Sziléziai házban vagy a Kis- és Nagy-Tarpataki-völgyben” – mutatott rá Štefánik, és hozzátette, hogy Budaj gyors orvoslást ígért e tekintetben.
A menedékházak tulajdonosai érdeklődést mutatnak a magashegyi létesítmények korszerűsítésére irányuló uniós alapokból származó források felhasználása iránt. „Az Alpokban mindenhol modern technológiák vannak a vízmelegítésre és a fűtésre, nálunk pedig a XXI. században még mindig vannak olyan menedékházak, ahol koksszal, brikettel és más hasonlóval fűtünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez káros a természetre, és ezen változtatnunk kell” – zárta Štefánik.
A miniszter is úgy látja, hogy a természetvédők, a hegyimentők és a menedékházak bérlői számára a Magas-Tátra nem nyaralási célpont, hanem munkahely. „A prioritásaik eltérőek, de nem összeegyeztethetetlenek” – mondta. A miniszter szerint a TANAP Állami Erdők és a TANAP Igazgatóság összevonása, a nemzeti parkok reformja és a környezetvédelmi vezetés hajlandósága a TANAP világszínvonalra emelésére jelentősen egyszerűsítették a tárgyalások feltételeit. „Az idő majd eldönti, de úgy gondolom, hogy ez megkönnyíti a dolgunkat, hiszen az ezek a menedékházak állami területen működnek, és néhány kivételtől eltekintve nem kell két minisztériummal egyeztetni” – mondta Štefánik.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés