A történelmi tátrai villamos a téli pihenő után visszatér a pályára Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/05/23
Hirdetés
A régi vonatok szerelmesei a téli leállást követően május 1-én ismét találkozhattak a tátrai Ganz villamossal. A történelmi villamos Poprádról indulva napközben hagyományosan az Ótátrafüred – Tátralomnic vonalon közlekedett azon és a következő vasárnapon is.
A szomszéd országot érintő háborús helyzetre való tekintettel a villamost működtető egyesület vezetői úgy döntöttek, hogy az önkéntesen fizetett viteldíjból befolyó összeget humanitárius segélyként átutalják a „Tátra segít Ukrajnának” kezdeményezés számlájára. „Nem ez volt az első alkalom, hogy a bevételeket jótékonysági célokra fordítjuk, korábban például már az árvízkárosultaknak segítettünk ilyen módon. Ezúttal az ukrajnai helyzet érintett meg minket, és ezzel is szeretnénk kifejezni, hogy békét szeretnénk, ezért a beszedett viteldíjat a háború elől menekülő emberek megsegítésére ajánlottuk fel” – magyarázta Ján Sabaka a poprádi Veterán Vasúti Klub tagja.

A klub már készül a nyári szezonra, amely hivatalosan június harmadik hétvégéjén kezdődik. Többek között egy rendhagyó vonat érkezik majd Tátralomnicra, amelynek eredetileg ezen a vonalon kellett volna közlekedni, de soha nem járt itt. „Létrehozzuk az ún. Tátrai körutat, így az utasok Poprádról Csorbára (Štrba) vonattal, onnan Csorbatóig (Štrbské Pleso) fogaskerekűvel, majd a történelmi villamossal Tátralomnicra utazhatnak. Ezáltal rövid időn belül mindenféle vasúti közlekedési eszközt és vonalat kipróbálhatnak, amelyek a régióban léteznek” – mondta Sabaka. A történelmi villamosok a nyár folyamán szeptember 4-ig minden hétvégén közlekednek, az ún. „Hármasikrek” (Trojča) szombatonként, a Ganz villamos (Kométa) pedig vasárnaponként.
Sabaka szerint a történelmi járműveken való utazások nagyon népszerűek a turisták körében, ezért jövőre szeretnék növelni ezek közlekedésének gyakoriságát, és újabbakkal is szeretnék bővíteni a kínálatot. „Idén rengeteg karbantartási feladatunk van, megjavítjuk a második „Hármasikrek” szerelvényt és felújítjuk a két nyári „városnéző” kocsit. Ezek 1924 óta közlekednek a Tátrában, és a centenárium alkalmából szeretnénk újra üzembe helyezni őket. Fénykorukban rendkívül népszerűek voltak, nem voltak rajtuk ablakok, csak egy lánc volt a korláton, ennek köszönhetően az utasok közvetlen kapcsolatba kerültek a természettel. Biztosan nagyon érdekes lesz, amikor újra pályára állíthatjuk őket” – jegyezte meg Sabaka.
Hozzátette, hogy jelenleg is küzdenek a magas anyag-, energia és üzemanyagárakkal, reméli azonban, hogy az utasok támogatják őket, és idén nyáron is sokan utaznak majd a történelmi villamosokon.
Forrás és fotó: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés