Marek Biskupič, a HZS igazgatója: a turisták gyakran túlbecsülik képességeiket Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/04/04
Hirdetés
2021 végén Jozef Janigát váltva Marek Biskupič lett a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója. Az új igazgató tervei között szerepel a HZS működésének javítása és a munka optimalizálása. Ennek a magasabb szintű mentőakciókat lehetővé tevő hatékonyabb és gyorsabb módszerekben kell tükröződnie, amelyhez elengedhetetlen a modern technológiák használata. Az új igazgatót a Hegyi Mentőszolgálatnál töltött időszaka kezdeteiről és arról is kérdezték, hogy melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket a turisták elkövetnek a túrák tervezése során, vagy melyek a legkritikusabb beavatkozási helyszínek a Tátrában.
 
Hogyan került a Hegyi Mentőszolgálathoz?
Fiatal koromtól kezdve a hegyek közelében nőttem fel, és az évek során ez természetes fejlődési folyamat volt. Kezdetben a síelés és a sziklamászás volt az, ami bizonyos értelemben formálta a hegyekkel való kapcsolatomat, majd később, a főiskolán a lavinák tanulmányozása. Mindez végül a Hegyi Mentőszolgálatban való munkához vezetett.

Milyen feltételeknek kell megfelelni annak, aki szeretne belépni a Hegyi Mentőszolgálathoz?
Az olyan adminisztratív követelményeken kívül, mint a középiskolai végzettség és a „B” kategóriás jogosítvány, a jelentkezőnek limitidőn belül teljesíteni kell egy erőnléti túrát, vizsgázni kell szikla- és jégmászásból, lesiklásból és nyílt terepen való síelésből, valamint írásbeli felvételi vizsgát kell tenni. Az egész folyamatot egy szóbeli interjú zárja, amelyet a felvételi bizottság előtt tartanak. Ha a pályázó mindezeket sikeresen teljesíti, akkor át kell esnie egy pszichológiai és orvosi vizsgálaton, és csak ezután léphet be az előkészítő szolgálatba.
 
Melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket az emberek elkövetnek, amikor a Magas-Tátrában túráznak?
Alábecsülik a hegyvidéki körülményeket és időjárást, és túlbecsülik saját képességeket. A nem megfelelő felszerelés és ruházat következtében felkészületlenül és váratlanul éri őket, amikor elérik a magashegyi környezetet.
 
Melyek a legkritikusabb helyek a Tátrában, ahol a hegyimentőknek be kell avatkozni?
Ezt nem lehet egyértelműen megmondani. Lehet ez egy zsúfolt sípálya, ahol akár mentőakció közben is előfordulhatnak ütközések. Inkább a körülmények és az időjárás a meghatározó, amikor akár könnyebb terepen is nemcsak a sérültek, hanem a hegyimentők is veszélyben vannak, pl. zivatarban, szélviharban, lavinák és erős fagy stb. következtében.
 
Rendelkezik-e a Hegyi Mentőszolgálat a munkájához elegendő felszereléssel?
Ami a felszerelést illeti, az elmúlt néhány évben javult a helyzet. Az alapanyagok és a felszerelések jelentősen fejlődtek, különösen súly és funkcionalitás tekintetében. A hegyekben minden gramm számít. A hegyimentők gyakran nehéz körülmények között, nehéz terepen avatkoznak be, így a felhasznált anyagokkal szemben támasztott követelmények is magasak.
 
Előfordul, hogy a turisták megköszönik a mentést?
Igen, kapunk e-maileket, és a Facebook-oldalunkon is többen köszönetet mondanak, ami örömmel tölt el minket.
 
A Hegyi Mentőszolgálatnak saját mobilalkalmazása is van. Hogyan segíti ez a turistákat?
A HZS alkalmazás 2020 nyarától áll a nyilvánosság rendelkezésére, amely a 6.0 vagy magasabb Android operációs rendszerű érintőképernyős telefonok esetében aktiválható. Az alkalmazás a szlovák hegyekbe látogatókat szolgálja, akik gyakorlatilag egyetlen gombnyomással azonnal segítséget hívhatnak. Aktiválás után a hívó felet a Hegyi Mentőszolgálat segélyvonalához, vagy hegyvidéki területeken kívül az európai 112-es segélyvonalhoz kapcsolja. Előnye, hogy az alkalmazáson keresztül SMS-üzenetekkel is lehet kommunikálni, így azok is használhatják, akik sérültek, fogyatékkal élnek (pl. süketek), vagy akár csak gyenge a jelük a híváshoz. A tartózkodási hely automatikus megosztása mellett – amely nagyon fontos szerepet játszik magában a beavatkozásban – információkat tartalmaz az időjárásról és az egyes hegyvidéki területekre vonatkozó figyelmeztetésekről, valamint rövid leírást az elsősegélynyújtásról. Abban az esetben, ha például természeti katasztrófa veszélye fenyegeti azt a területet, ahová a felhasználó túrát tervez, naprakész riasztást kap a területre vonatkozóan. Abban az esetben, ha a túrázó eltéved, és elküldi aktuális tartózkodási helyét, a koordinátákat továbbítja a Hegyi Mentőszolgálat területileg illetékes hegyimentőinek, akik közvetlen segítségnyújtással vagy akár navigációval gondoskodnak a túrázó biztonságos visszatéréséről.
A HZS alkalmazás tartalmaz egy elektronikus túrakönyvet is, ahová túra előtt be lehet jelentkezni, és a túra végeztével feltétlenül be kell jelenteni a szerencsés visszatérést. A HZS alkalmazás letöltése után a felhasználóknak lehetőségük van személyes profiljuk kitöltésére, ahol megadhatják a személyes információkat, például az egészségi állapotukat, a rendszeresen szedett gyógyszereket vagy azt a személyt, akivel komplikációk esetén kapcsolatba léphetnek. Amikor segélyhívás érkezik, minden kitöltött adat automatikusan megjelenik a kezelő előtt, amely rendkívül hasznos lehet a további mentési műveletek során. Az alkalmazás nemzetközi mobilhálózatokon is használható, így a felhasználók Csehországban, Ausztriában és Magyarországon is segítséget hívhatnak szlovák nyelven, ilyenkor a hívó fél átirányításra kerül az adott ország orvosi/hegyi mentőszolgálatához, de ez természetesen fordítva is működik. Az alkalmazás letölthető az App Store-ból vagy a Google Play-ből. További információkért látogasson el a HZS honlapjára a www.hzs.sk/app címen.

Hirdetés
Hirdetés