Túrabotok Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/03/28
Hirdetés
Valószínűleg mindannyian emlékszünk első erdei sétáinkra szüleinkkel vagy nagyszüleinkkel. Felfelé haladva sokunknak az volt az első gondolata, hogy találjunk egy megfelelő botot a támaszkodáshoz.
 
Honnan származnak a túrabotok?
Botra támaszkodva sokkal könnyebbnek, kevésbé fárasztónak tűnt a felfelé haladás, és biztonságosabbnak az ereszkedés. Valaki egyszer aztán úgy gondolta, hogy a turisták és valószínűleg saját tapasztalatainak gondos megfigyelése alapján egy egyszerű fapálcát túrabottá alakít. Nagyon rövid időn belül az ilyen póznák a lengyel és külföldi utakon is általánossá váltak.

Mire kell különösen figyelni vásárláskor?
Először is – mint minden speciális túrafelszerelés vásárlása során – nem tanácsos takarékoskodni. A szupermarketekben gyakran nagyon olcsón vásárolhatunk túrabotot, ezeknek azonban sok technikai hibájuk lehet (ami gyakran megnehezítheti a használatát és a lépkedést), gyorsan tönkremennek, és legfeljebb néhány hónapig szolgálnak minket.
Először is figyelni kell a túrabotok súlyára. Minél könnyebbek, annál jobb, hiszen így használatuk során kevésbé terheljük a kezünket, és a szállítás közben a hátizsákunkban sem okoznak jelentős többletsúlyt. Teleszkópos túrabotok esetén érdemes figyelni a bot egyes részeinek kihúzott állapotban történő rögzítéséhez használt technikára. A legtöbb ilyen túrabot csavaros rendszerrel van ellátva, igényesebb vásárlók számára viszint a FlickLock rendszert ajánljuk. Jó, ha a markolat anatómiai formájú, így kényelmesen a tenyerünkbe simul, a csuklópánt pedig állítható, így különösen télen a kesztyű levétele nélkül könnyedén levehetjük a túrabotokat.
A túrabot kiváló befektetés, aki használt már ilyet hegyi túrája során, az pontosan tudja, miről van szó, és hogy a lábunk tehermentesítése milyen jótékony hatással vannak a térdünkre.
Forrás és fotó: https://portaltatrzanski.pl

Hirdetés
Hirdetés