Lavina omlott a hegyimentőkre – egy veszélyes mentőakció kulisszatitkai Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/02/02
Hirdetés
A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ismertette a Konrád-púp (Kopa Kondracka) közelében elakadt turisták keresésére és kimentésére indított mentőakció részleteit. A mentési művelet csaknem 24 órán át tartott. Január 21-én, péntek délután, amikor a segítségkérés érkezett, a nehéz és veszélyes körülmények miatt nem lehetett elérni a turistákat, a hegyimentők drónnal szállítottak nekik melegítő csomagokat, hogy túléljék az éjszakát, és másnap meg tudják várni a kimentésüket. A hegyimentők a TOPR alapítványának honlapján írták le pár nappal később, hogy milyen megterhelő és veszélyes körülmények uralkodtak akkoriban:
„Pénteken 17 óra után érkezett a bejelentés a TOPR központjába három turistától, akik akkor érkeztek a Konrád-púp térségébe. A turisták nem tudták, hogy pontosan hol vannak, és nem rendelkeztek megfelelő felszereléssel, azaz nem volt náluk hágóvas, jégcsákány és lavinamentő felszerelés.

A Tátrában rendkívül kedvezőtlenek voltak a körülmények – 3-as szintű lavinaveszély volt érvényben, nagy mennyiségű friss hó hullott, viharos szél kíséretében. A magasabban fekvő területeken és a gerinceken jeges foltok váltakoztak a szél által összefújt friss instabil hórétegekkel, amelyek nem tapadtak megfelelően a fagyott talajhoz.
A hegyimentők első csoportja a közponból indulva több óra alatt, a Konrád-völgy (Dolina Kondratowa) és a Száraz-Konrád-völgy (Suchá Dolina Kondratowa) között emelkedő Łopata gerincén a mély hóban utat törve érte el a Konrád-púp felé vezető gerinc környékét. Sajnos az időjárás további romlása és a jelentős lavinaveszély miatt az utolsó 200 métert nem sikerült leküzdeni, útközben kisebb lavina zúdult rájuk, amely csak megerősítette a veszély mértékét. A túlságosan veszélyes körülmények miatt a csúcsnak az éjszakai körülmények közötti megkerülésére tett kísérletek is kudarcba fulladtak. Egy ponton a látótávolság néhány méterre csökkent, ekkor meg kellett hozni a visszavonulásról szóló döntés. Rendkívül nehéz döntés volt, mert tudtuk, hogy ilyen körülmények között a turisták segítség nélkül nem biztos, hogy túlélik az éjszakát.
Ekkor merült fel a turisták drónokkal történő kisegítésének lehetősége. A nehéz körülmények között ez volt az egyetlen módja annak, hogy számukra bivaktakarókat és fűtőcsomagokat biztosítsunk. A hegyimentők a szükséges felszereléssel együtt elérték a Konrád menedékházat (Schronisko na Hali Kondratowej), és onnan próbálták a drón rakományát az elakadt turisták közelébe juttatni. Többszöri próbálkozás után a művelet sikerrel zárul, éjfél után a sérültek magukra terítették a bivaktakarókat és aktiválták a melegítőcsomagokat. Ez lehetővé tette számukra, hogy reggelig életben maradjanak. A repülő szerkezet azonban nem tért vissza, az eljegesedett drón kényszerleszállást hajtott végre a hegyoldalon. Időközben lemerült a turisták telefonja, így megszakadt velük a kapcsolat.
Reggel öt órakor további mentőcsapatok indultak útnak, és dél körül a hurrikán erejű szélben megtalálták a sérülteket. A körülmények miatt nem volt esély a mentőakció helikopteres támogatására. Szerencsére az átfagyott túrázók a súlyos hipotermia ellenére képesek voltak mozogni – amennyiben hordágyon kellett volna őket szállítani, az több órát vett volna igénybe, ami ilyen körülmények között a mentők életét és egészségét veszélyeztetné. Több óra elteltével a csoport elérte a menedékházat, ahonnan a turistákat motoros szánokkal, Kuźnicéból pedig autókkal szállították kórházba.
A mentőakcióban összesen 30 hegyimentő vett részt, akik ezúttal is emberi életeket mentettek meg. Itt azonban érdemes lenne néhány pillanatra elgondolkodni. Ismételten felhívjuk a turisták figyelmét arra, hogy amikor kedvezőtlen időjárási körülmények között a hegyekbe indulunk, nem szabad azzal elintézni a dolgot, hogy „ha rosszra fordul a helyzet, hívjuk a hegyimentőket”. A bajba jutott turisták elérésére tett éjszakai kísérlet megmutatta, hogy szélsőséges esetekben a segítség – a hegyimentők emberfeletti erőfeszítései ellenére – lehetetlenné válhat, vagy túl későn érkezhet. Érdemes feltenni magunknak a kérdést: hogyan végződött volna ez a történet, ha a drón eljegesedése néhány perccel korábban mozgásképtelenné teszi a szerkezetet?
Végezetül pedig ismételten kiderült, hogy szélsőséges időjárási körülmények között a hegyimentők tapasztalata, felkészültsége, kezeik és lábaik ereje kulcsfontosságúvá válik – de csak addig, amíg nem lépnek át egy nagyon vékony határvonalat… Fontos tisztában lenni azzal, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a mentési művelet végrehajtásának kockázata túl magasnak bizonyulhat…
Az elkövetkező napokban várhatóan továbbra is kedvezőtlen időjárás és intenzív havazás várható a Tátrában – kérjük, hogy gondosan tervezzék meg és megfelelően készüljenek fel túráikra. Téli körülmények között a könnyű ösvények is halálos csapdákká válhatnak.
Kellemes és biztonságos kikapcsolódást kívánunk!
TOPR”
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

Hirdetés
Hirdetés