Megnyitották Csorbatón a sokat vitatott kilátótornyot Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/05/12
Hirdetés
Csorbató (Štrbské Pleso) településen megnyitották a nagyközönség előtt az 53 méter magas, sokat vitatott kilátótornyot, amely az egyik legmagasabb ilyen kilátótorony Európában. Az építkezést annak 2019. júniusi kezdete óta rengeteg kritika és negatív reakció érte, nem csak a helyiek részéről. Civil szervezetek aláírásgyűjtést is kezdeményeztek az építkezés leállítása érdekében, a petíciót több mint 8 ezer ember írta alá. Az idei év elején nagy felzúdulást keltett az eredeti terv megváltoztatásáról szóló információ, a beruházó, a poprádi High Tatras Tower társaság az eredetileg a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Múzeumának kialakítására szánt teret az éttermi szolgáltatásokhoz csatolta. Az építési engedély ilyen irányú módosítását a Csorbai (Štrba) építési hatóság januárban a tiltakozások ellenére jóváhagyta.

A Szlovák Köztársaság főügyészsége még mindig vizsgálja a kilátótorony építési engedélyének jogszerűségét, ezért február elején utasította az Eperjesi (Prešov) Regionális Ügyészséget, hogy vizsgálja meg a csorbai építési hatóság eljárásának jogszerűségét a kiegészítő építési engedély és a végleges jóváhagyás kapcsán.
A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete által benyújtott fellebbezés elfogadhatatlannak minősített elutasítása után jogerőssé vált Csorba község önkormányzatának határozata. Az önkormányzat április végén a kiegészítő építési engedélyezési eljárás jogerős lezárása után átadta az ügyirat anyagát a Poprádi Kerületi Ügyészségnek, amely ezt követően vizsgálja az ügyet.


A beruházó azt állítja, hogy a torony oktatási funkciója teljes mértékben megmarad, ez továbbra is az építkezés fontos eleme kell, hogy legyen. „A tervezett múzeum a Tátra-torony oktatási célból történő hasznosításának részeként aktualizált formában megmarad, miközben a torony oktatási jellege további modern, interaktív oktatási projektekkel bővül” - közölte korábban a befektető szóvivője, aki nem tagadta a változtatásokat, de elmondta, hogy ezek – figyelembe véve a szerkezet méretét és jellegét – viszonylag csekély mértékűek.
Az épület a Malom-pataki-völgy (Mlynická dolina) torkolatánál található „Areal snov” (Álmok földje) nevű területen található, befogadóképessége 492 fő. A poprádi cég szerint a projekt célja az volt, hogy olyanok számára is elérhetővé tegye és közelebb hozza a gyönyörű tátrai kilátást, akik számára a Tátra csúcsairól nyíló kilátás elérhetetlen. A toronyba beépítettek egy 61 méter hosszú száraz csúszdát, ezen kívül a tetején sétálóháló és üvegből készült gyalogos híd is található.

Hirdetés
Hirdetés